سينو فوبيا يا فوبياي سگ یک نوع اختلال روانی می باشد. در این بیماری روانی افراد مبتلا، به شکل غیر معقولی از سگ می ترسند. این ترس و هراس از سگ به صورت دائمی با این افراد بوده و در هر زمان و هر مکانی که با این حیوان رو به رو شوند به شدت وحشت زده میشوند. البته هنگام پارس سگ و یا نزدیک شدن آن به انسان وجود ترس برای اکثریت امری طبیعی بوده و نمی توان آن را از علائم بیماری فوبیای سگ دانست. سایت دارو و درمان در ادامه مطالب به طور مفصل تر این اختلال روانی را برای شما تعریف کرده و همچنین علائم و روشهای درمان آن را بازگو می کند. پس اگر قصد کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه را دارید حتما" مطالب ارائه شده را مطالعه بفرمایید و به وب سایت دارو و درمان مراجعه کنید.
سینو فوبیا یک واژه یونانی بوده و به معنی سگ هراسی یا ترس از سگ می باشد. به طور کلی سگ ذاتا" حیوانی وحشی است که ترس از آن تا حدودی طبیعی می باشد. اما در برخی از افراد دامنه این ترس بسیار فراتر از یک ترس طبیعی است. به نحوی که هنگام رویارویی با این حیوان به شدت دچار ترس و وحشت می شوند. به عبارت دیگر نوع ترس در این قبیل افراد یک نوع ترس غیر طبیعی و دور از منطق می باشد. شکل بروز این ترس در افراد با توجه به شخصیت آنها متفاوت بوده و برخی با داد و فریاد و برخی دیگر در حالت سکوت و با استرس بسیار بالا این ترس را از خود بروز می دهند.
همانطور که میدانید، سگ اولین حیوان خانگی بوده که بر خلاف افرادی که نسبت به آن ترس غیر طبیعی دارند، افرادی نیز هستند که انس بسیار عمیقی با او برقرار می کنند. به همین دلیل در اکثر اوقات آن را به همراه خود به بیرون می برند و این حیوان با هوش نیز پا به پای صاحب خود، بدون آنکه او را گم کند با او راهی می شود.
بنابراین وجود انواع و اقسام سگ های اهلی در کوچه و بازار شهرها امری رایج و طبیعی می باشد. همین موضوع سبب شده است، اشخاصی که به فوبیای سگ مبتلا هستند علاوه بر مشکلات جسمی و روحی که ممکن است به آن دچار شوند، به دلیل هراس از سگ از حضور در اجتماع نیز واهمه داشته باشند.
سگ هراسی در موارد بسیار شدیدتر فقط محدود به دیدن و رویارویی واقعی با سگ نمی شود. بلکه برخی حتی با دیدن تصویر سگ در تلویزیون، شنیدن صدای پارس کردن آن، دیدن خواب آن نیز دچار وحشت می شوند.
لازم به ذکر است که سگ هراسی ممکن هست در هر فردی با هر سن و سالی رخ دهد. اما طبق آمار و ارقام موجود، این مشکل بیشتر در سنین کودکی افراد را گرفتار می کند. همچنین طبق تحقیقات صورت گرفته زنان بیشتر از مردان هراس بی منطق از سگ را تجربه می نمایند.
همانطور که گفتیم ترس از رو به رو شدن با سگ وحشی و ناآشنا یک امر کاملا" طبیعی بوده که ممکن است برای هر کسی رخ دهد. اما اگر فردی توان مواجه شدن با هیچ سگی، حتی یک سگ بسیار آرام و اهلی را نداشته باشد مشکوک، ممکن است به فوبیای سگ باشد. علاوه بر مورد ذکر شده سینو فوبیا با علائم دیگری نیز همراه است. البته نوع علائم در افراد مختلف بوده و ممکن است شخص گرفتار به فوبیای سگ همه علائم و یا برخی از علائم سینو فوبیا را داشته باشد.
لازم به ذکر است که اختلال روانی سینو فوبیا هم با علائم جسمانی همراه است و هم با علائم روانی، به همین دلیل ما نیز جهت درک صحیح شما عزیزان این دو مورد را در دو مقوله جداگانه مورد بررسی خواهیم داد.
از آنجایی که ترس با استرس همراه می باشد، سلامت افراد را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. بنابراین کسانی که دچار سینو فوبیا هستند بیماری خود را با علائم جسمانی نیز بروز می دهند.
احساس اختلال در تنفس:
فردی که دچار سینو فوبیا است، هنگام مواجه شدن با سگ به شدت استرس گرفته و همین امر منجر به کمبود اکسیژن در بدن آنها می گردد و در نتیجه شخص با اختلالات تنفسی مواجه می شود.
افزایش ضربان قلب:
یکی از حالتهای رایج مبتلایان به سینو فوبیا، هنگام رویارویی با موقعیت ترس، افزایش ضربان قلب است.
احساس درد یا فشار در قفسه سینه:
از دیگر علائم سینو فوبیا، درد قفسه سینه و احساس فشار در آن است. این حالت بیشتر به علت بالا رفتن تعداد ضربان قلب از حالت طبیعی خود است و معمولا" این قبیل افراد آن را تجربه می کنند
اضطراب بسیار شدید:
شدت اضطراب در این افراد به حدی بالا می رود که حالت لرز به او دست میدهد. این حالت به دلیل نرسیدن خون کافی به همه اندامهای بدن رخ می دهد. زیرا ترشح زیاد برخی هورمونها نظیر آدرنالین سیستم ساز و کار بدن را از حالت عادی خارج می گرداند.
سر گیجه و غش:
در برخی افراد گرفتار به فوبیای سگ شدت ترس به حدی بالا می رود که فرد دچار سرگیجه و حتی غش می شود.
ناراحتیهای گوارشی:
افراد مبتلا به این عارضه روانی، دچار ناراحتیهای گوارشی نیز می شوند. زیرا استرس زیاد تأثیر بسیار بدی بر ساز و کار معده و سیستم گوارشی گذاشته و منجر به بالا رفتن اسید معده می شود. همچنین به دلیل ترشح غیر طبیعی برخی هورمونها در بدن، فرد دچار تهوع و اسهال نیز می شود.
تعریق بیش از حد:
گاهی اوقات ممکن است دمای بدن فرد نیز بالا و پایین شود به همین دلیل دچار لرز و گرمای شدید می شود.و بدن به شدت عرق میکند به نحوی که لباس در بدن فرد خیس می شود.
در چنین حالتی فرد دچار هراس و اضطراب بسیار شدیدی شده و شیوه های مختلف این هراس و اضطراب را بروز می دهد.
معمولا" یکی از رایج ترین حالت هایی که اکثریت اشخاص مبتلا به فوبیای سگ به آن دچار می شوند احساس نیاز به فرار از موقعیت قرار گرفته می باشد که این احساس با وحشت شدید به همراه است. گاهی اوقات حس فرار کردن به شکلی به فرد دست می دهد که قادر به تشخیص موقعیت خود نبوده و ممکن است از بلندی پرت شده و یا خود را در شرایط بسیار خطرناکتری نظیر پریدن جلوی ماشین در حال حرکت قرار دهد.
هنگامی که فرد مبتلا به سینو فوبیا با سگ رو به رو می شود، از شدت ترس، توان کنترل خود را ندارد. به نحوی که بدون توجه به موقعیت قرار گرفته در آن، ممکن است هر رفتاری را از خود نشان دهد.
فرد مبتلا به سگ هراسی، وقتی سگی را مشاهده می نماید، تا زمانی که سگ در معرض دید اوست قادر به کنترل و رفع ترس از خود نیست.
در مباحث قبلی به این نکته اشاره کردیم که در بیشتر موارد، ریشه ترس از سگ در بزرگسالی، به دلیل اتفاقاتی است که در دوران کودکی این افراد رخ داده. همچنین گفتیم که آمار کودکان مبتلا به سینو فوبیا بیشتر از بزرگسالان می باشد.
بطور کلی به دلیل ضعیف بودن کودکان نسبت به افراد بزرگ سال واکنش آنها به این ترس شدیدتر بوده و حتی با حالت هایی متفاوتی نسبت به بزرگسالان رخ می دهد.
غالبا" کودکان احساسات و حالات خود را بسیار راحت تر از بزرگسالان نشان می دهند. به همین سبب هنگامی که یک کودک مبتلا به فوبیای سگ با سگ رو به رو می شود احساس ترس خود را بطور واضح و آشکار با شدت بسیار بیشتری نسبت به ترس های عادی بروز می دهد.
بیشترین نشانه های مبتلا بودن کودکان به سینو فوبیا شامل مواردی مانند؛ قهر، پرخاشگری، کج خلقی، چسبیدن به پدر و مادر، گریه کردن، جیغ کشیدن و بی اراده ادرار کردن هنگام رویارویی با سگ می باشد.
سینو فوبیا یک نوع ترس خاص و بسیار شایع است که در دنیا افراد بسیاری به آن گرفتار هستند. اما باید متذکر شد که اقدام به موقع برای درمان و دوری از عواملی که سبب تشدید این بیماری می شوند، بسیار مهم بوده و فرد را از قرار گرفتن در شرایط بدتر نجات می دهد.
فوبیای سگ یک اختلال روانی قابل درمان است. این نظریه مورد تأیید تمامی متخصصان این حوزه بوده و بر اساس مطالعات صورت گرفته، بدست آمده است. بنابراین یک نظریه علمی کاملا" واقعی می باشد و کسانی که مبتلا به فوبیای سگ هستند جهت بررسی شرایط خود و همچنین سخت تر نشدن مراحل درمان، باید اقدامات لازم را برای مراجعه به درمانگر و متخصص داشته باشند و برای مداوای بیماری خود هر چه زودتر به یک روانشناس بالینی مراجعه نمایند.
برخی از افراد علی رغم مشاهده برخی از نشانههای سینو فوبیا، اقدام به محدود کردن روابط خود شده و بی توجه به آن می شوند. به نحوی که با مشاهده علائم نابهنجار خود هنگام مواجه شدن با سگ، تصمیم می گیرند از حضور در محیط هایی که ممکن است این حیوان باشد، اجتناب کنند. اینکار نه تنها سبب حل مشکل آنها نشده، بلکه باعث شدت گرفتن بیماری آنها نیز می شود.
همانطور که میدانید، دوران بارداری، دورانی حساس بوده که مادران باردار و همچنین اطرافیان آنها جهت حفظ سلامتی مادر و جنین او تمام احتیاط های توصیه شده را رعایت میکنند.
مبتلا بودن مادر باردار به فوبیای سگ امری رایج است که بر خلاف بسیاری از باورها نه باعث ماه گرفتگی جنین شده و نه منجر به عقب ماندگی مغزی او می شود. استرس و اضطراب همیشه از جمله مواردی است که متخصصان زنان و زایمان مادران را به دوری از آن توصیه می کنند. زیرا استرس و اضطراب از جمله مواردی هستند که اثرات سوء آنها بر مادر و جنین به اثبات رسیده است. حتی در موارد بسیار شدید ممکن است سبب سقط جنین نیز بشود. از آنجایی که مواجه شدن با سگ برای اشخاصی که مبتلا به سینو فوبیا هستند، با استرس و اضطراب همراه است به بانوانی که سینو فوبیا داشته و قصد مادر شدن دارند توصیه می شود قبل از اقدام برای بارداری جهت درمان مشکل روانی خود چاره جویی کنند و پس از بهبود و مداوا باردار شوند.
هر چند که پرهیز از رویارویی برای مادران باردار مبتلا به فوبیای سگ می تواند آنان را از ترس و استرس به دور نگهدارد. اما با توجه به شایع بودن سگ های اهلی به همراه صاحبان خود در کوچه و بازار، امکان رویارویی با سگ برای این افراد به طور اتفاقی وجود دارد.
روانشناسان معتقدند که، فوبیای سگ در مقایسه با سایر فوبیاهای رایج دنیا بسیار راحت تر درمان می شود. بنابراین کافی است خود بیمار اقدام به مداوای موثر نموده و اطمینان به درمان نماید.
البته ناگفته نماند که ترس طبیعی و یا داشتن حالت نفرت از سگ با سینو فوبیا متفاوت بوده و هیچ نیازی به درمان ندارد. سگ هراسی زمانی به عنوان یک بیماری روانی تلقی شده و نیاز به درمان دارد که موجب بر هم ریختن زندگی عادی و روزمره فرد شده باشد.
اولین گام جهت درمان فوبیای سگ بررسی علت و دلیل ترس از سگ است. پس از یافتن ریشه و دلیل هراس از سگ روش های متفاوتی جهت درمان ارائه می شوند که برخی از مهمترین آنها به شرح زیر می باشند.
بیشتر بخوانید:
همه چیز درباره اسپکتروفوبیا (ترس دیدن خود در آینه)
ترس از اجسام بزرگ (مگالوفوبیا)را بشناسیم
اسکوپوفوبیا(ترس از زل زدن) چیست؟
آگورافوبیا یا ترس از شلوغی چیست؟
بطور کلی اکثریت افرادی که دچار هراس از سگ هستند، در سنین کودکی این ترس را تجربه کردهاند.
به عنوان مثال ممکن است این افراد در کودکی مورد حمله و تعرض سگ قرار گرفته و حتی سگ آنها را گاز گرفته باشد، بنابراین مواجه شدن با سگ بعد از گذشت سال ها از آن اتفاق، هنوز هم همان تجربه را برایشان تداعی کرده و موجب ترس و وحشت شدید در وجود این افراد می شود. و یا این احساس بواسطه تعریفی از اطرافیان و نزدیکان در فردی بروز کرده باشد.
در بعضی موارد نیز شخص صحنه ای را می بیند که سگ به فردی حمله کرده است. این عامل نیز از جمله مواردی است که منجر به هراس از سگ می شود.
دلیل ترس از سگ هر چه که باشد پس از ریشه یابی توسط مشاورههای صورت گرفته از جانب روانشناس بالینی، براحتی قابل درمان خواهد بود.
هر گاه فرد دچار سگ هراسی است پس باید توجه کند که نشانه های ترس چه هنگام در وجود او ظاهر می شود. زیرا همانطور که گفتیم ترس از سگ ممکن است با مواجه شدن با خود سگ، مجسمه یا عروسک سگ، تصویر سگ و فیلم سگ و صدای سگ در فرد رخ دهد که شیوه و مراحل درمان هر کدام از موارد ذکر شده از دید درمانگر، می تواند متفاوت باشد.
میزان تأثیر سینو فوبیا بر زندگی فردی و اجتماعی افراد با میزان شدت ترس در ارتباط است. به عبارت دیگر هر چه میزان و شدت ترس و هراس از سگ بیشتر باشد زندگی فردی و اجتماعی نیز بیشتر تحت تأثیر قرار گرفته و دچار اختلال می شود. بنابراین لازم است که درمانگر میزان و شدت ترس را جهت ارائه راهکار مناسب بسنجد.
معمولا" اشخاص گرفتار در دام سینو فوبیا در این تصور هستند که هیچ راهکاری برای آنها، جهت مقابله با سگ هراسی نیست. این باور نه تنها باور درستی نیست بلکه منجر به بدتر شدن شرایط نیز می شود. بنابراین لازم است درمانگر این باور را در آگاهی شخص به وجود اورد که تنها راه خلاص شدن از سگ هراسی، اجتناب از رویارویی با آن نیست.
از آنجایی که هراس از سگ بر اساس تفسیر مغز از موقعیتی خاص شکل می گیرد و تنها در مواردی ممکن است این ترس به علت واقعیتی رخ داده باشد. بهره جستن از روش درمان بازسازی بسیار نتیجه بخش خواهد بود.
در واقع بازسازی شناختی به فرد کمک می کند راحت تر افکار و ترس غیر منطقی از سگ را کنار بگذارد. برای این منظور درمانگر با ارائه مشاوره هایی به بیمار کمک می کند ساختار فکری خود را در رابطه با سگ تغییر دهد. همچنین بازسازی شناختی کمک می کند فرد باورهای فعلی خود را راجع به رخدادهایی که منشاء ترس بوده اند تحلیل کند.
پس از انجام تمرینهای زیاد و گذراندن دوره های درمان به ترتیبی که درمانگر توصیه کرده است، باید بیمار توانایی برقراری ارتباط با سگ را داشته باشد. برای این منظور کمک گرفتن از انواع فنون تن آرامی بسیار مهم است. این فنون جهت غلبه بر استرس و اضطراب است. زیرا استرس و اضطراب هنگام مواجه شدن با این حیوان ترس را تا حد قابل توجهی کاهش می دهد.
تن آرامی دارای روش های مختلفی بوده که درمانگر با توجه به ظرفیت و توانایی اشخاص شیوه مناسب را به او آموزش می دهد.
شایان ذکر است که بهترین راه درمان سینو فوبیا، شیوهی حساسیت زدایی می باشد. حساسیت زدایی به صورت مرحله ای انجام می گیرد که به همین دلیل لازم است با همکاری یک روانشناس بالینی و یک روانپزشک در یک فرایند منظم صورت گیرد.
پس از انجام بررسیهای صورت گرفته و یافتن علت و یا علت های ترس و وحشت از سگ، درمانگر تلاش می کند به گونه های متعدد ترس بیمار را نسبت به مورد ترس کم کند.
به عنوان مثال در سینو فوبیا به بیمار توصیه می شود خود را ابتدا با تصاویری از سگ رو به رو سازد. سپس به سراغ مدل های غیر واقعی نظیر عروسک و مجسمه رفته و به این ترتیب به آرامی آمادگی لازم برای رویارویی با سگ فراهم شده و به این ترتیب فرد با گذراندن دوره های توصیه شده قدرت و توان مواجه شدن با مورد ترس یا همان سگ را بدون آنکه استرس و اصظرابی او را فرا بگیرد، به دست آورد.
به این ترتیب فرد گرفتار با فوبیای سگ به شیوه حساسیت زدایی بدون استفاده از هیچگونه دارو و درمانی مداوا میشود. مگر در مواردی درمانگر احساس کند ادامه روند درمان نیاز به دارو دارد که در این صورت بیمار را به روانپزشک ارجاع می دهد تا روند درمان با اختلال مواجه نگردد.
بیمار باید با صبر و حوصله پیش رفته و انتظار نداشته باشد که یک شبه اختلال روانی عارض شده بر وی درمان شود. زیرا با یک بار مراجعه به روانشناس بالینی نمیتوان انتظار درمان قطعی را داشت. درمان باید طی مراحل مختلف و به صورت مرتب تا زمان رسیدن به نتیجه مورد نظر ادامه داشته باشد.
توصیه سایت دارو و درمان انتخاب روانشناسان خبره و با تجربه برای درمان کامل و قطعی بیماری می باشد. زیرا تجربه در کنار تخصص به روند فرایند بهبود کمک بسزایی می کند.
اگر مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS((به انگلیسی: Encephalomyelitis Disseminata یا ...
تست کرونا بیماری کرونا چگونه در بدن تشخیص داده میشود؟از کجا میفهمیم که به این ...
برای اکثر مردم، یک دوره کوتاه کم خوابی دلیلی برای نگرانی نیست. اما کم خوابی مکرر یا طولانی ...
آیا می دانید که انواع تجهیزات پزشکی چیست و هر یک از آنها چه کاربردی دارند؟ آیا در مورد قیم ...