مشکلاتی که فرد در درون خود با آنها درگیر است، به صورت اتفاقات ناخوشایند بیرونی تظاهر پیدا می کنند. برخی به اختلال کندن مو دچار می شوند و برخی دیگر نیز ناخن های خود را می جوند و برخی دیگر ممکن است به صورت های مختلف درگیری های ذهنی و روحی خود را نشان دهند. موضوعی که در مورد این تظاهرات باید به آن توجه شود این است که نباید تصور کرد این اختلالات تنها به یک عادت تبدیل شده اند و نیازی نیست پیگیری های اساسی و مفصلی در مورد آنها صورت گیرد. بدون شک، فردی که اختلال کندن مو در وی دیده می شود، از یک مشکل روحی رنج می برد و به هنگامی که به یاد مشکل خود می افتد، این اختلال نیز بروز پیدا می کند. پس، ابتدا باید سعی در ریشه یابی مشکل داشت؛ اگر مشکلی که فرد با آن در جنگ و جدال است حل شود این اختلال نیز به خودی خود حل شده و دیگر جای هیچ نگرانی از این بابت وجود ندارد.
نکته مهم دیگری که باید به آن دقت کرد این است که برخی اختلالات تنها در بزرگسالان بروز پیدا نکرده و کودکان نیز ممکن مبتلا شوند. تنها نکته مثبتی که مشاهده اختلال کندن مو در کودکان می تواند داشته باشد این است که در دوران کودکی حل کردن مشکلات و عارضه های روحی بسیار راحت تر صورت خواهد گرفت و فرد در ادامه مجبور نیست کوهی از مشکلات و درگیری های ذهنی را با خود حمل کرده و آزاری که می بینید چند برابر باشد. به جهت اهمیتی که این موضوع دارد و به جهت ناراحتی هایی که هم از ناحیه روح و هم از ناحیه جسم به فرد وارد می شود، ما این متن را آماده کرده تا به خوبی با این اختلال آشنا شوید و بدانید که برای حل آن باید چه کاری انجام دهید.برای اطلاع از اگهی های پزشکان و متخصصان در این زمینه به لینک دارو و درمان مراجعه نمایید.
اولین سوالی که در این متن قصد داریم در مورد آن با شما صحبت کنیم، این سوال مهم و اساسی است که اختلال کند موی سر چیست؟ این اختلال یک نوع اختلال وسواس اجباری است. در اختلال هایی که به آنها وسواس اجباری گفته می شود، فرد به دلیل افکار مزاحم و آزاردهنده ای که در سر خود دارد، یک سری اعمال و واکنش های تکرار شونده از خود نشان می دهد. این واکنش های تکراری فرد را به سوی آرامش سوق می دهد و یا به او کمک می کند که افکار مزاحم را فراموش کند.
معمولا "افراد مختلف به هنگام مواجه با ناملایمات زندگی و مسائلی که ذهن آنها را آشفته می کند دست به انجام کارهای مختلف می زنند که یکی از آنها اختلال کندن موی سر است. کسانی که با این اختلال در حال دست و پنجه نرم کردن هستند زمانی که یک فکر آزار دهنده و ناراحت کننده به سراغشان می رود، شروع به انجام کارهایی مانند کشیدن مو، خوردن مو و یا کندن موی خود می کنند. همان طوری که گفتیم مبتلایان به این عارضه، برای آنکه فراموش کننده چه چیزی باعث ناراحتی شان شده است، این عمل را تکرار می کنند و گاهی اصلا" متوجه نیستند که در حال انجام این کار هستند.
گاهی این اختلال به حدی شدید می شود که در یک قسمت از سر فرد، کچلی دیده می شود و یا از حجم مو به طرز قابل مشهودی کاسته می شود. البته کچلی و کم شدن حجم مو نیز مشکلات و مخاطرات بعدی را در پی دارد. برخی از روانشناسان معتقدند افرادی که به اختلال کندی موی سر متبلا هستند، در انجام کارهای روزمره، روابط اجتماعی که با بقیه دارند و حتی در شغلی که در آن مشغول هستند مشکلات اساسی دارند و زندگی آنها خالی از آرامش و پر از استرس می باشد.
بیشتر بدانیم:
راهکارهای موثر جلوگیری از ریزش مو
از جمله نشانه هایی که این اختلال دارد می توان به موارد زیر اشاره داشت:
فرد به هنگام ناراحتی، موهای یک قسمت از سر خود را می کند و این کندن مو به حدی ادامه پیدا می کند که یک قسمت از سر کچل و یا به شدت، کم مو می شود.
هنگام مواجه با مسائل ناراحت کننده، فرد متبلا به این اختلال، شروع به کندن مو می کند اما هر بار با شکست مواجه می شود. تلاش وی برای جدا کردن موهای سر یکی از نشانه های این مشکل می باشد.
اگر فردی در روابط اجتماعی خود، روابط خود با همکاران و یا برخی جنبه های مهم زندگی با مشکل مواجه باشد ممکن است به این اختلال دچار شود.
فردی که به تریکوتیلومانیا مبتلا است در حین کندن موی خود احساس آرامش و خشنودی کرده و این یکی از دلایل واضح و روشن بر وجود این اختلال به شمار می رود.
نشانه دیگری که دانستن آن نیز می تواند برای شما مفید باشد این است که افراد به هنگام کندن موی سر خود سعی می کنند به روش های متفاوتی این کار را انجام دهند. مثلا برخی از آنها به دنبال آنند که با یک روش خاص موی خود را از سر جدا کنند و یا همیشه در موهای سر به دنبال یک موی خاص می گردند تا پیدایش کرده و آن را جدا کنند.
سوالی که احتمالا در اغلب مباحث مربوط به کندن موی سر مطرح می شود این است که تریکوتیلومانیا چیست؟ اصطلاح تخصصی کندن موی سر در روانشناسی همین واژه است تریکوتیلومانیا و اختلال کندی موی سررا در واقع هر به یک عارضه و به یک اختلال اشاره می کنند.
حال که متوجه شدید تریکوتیلومانیا چیست، بهتر است در مورد زمانی که این عارضه شیوع پیداد می کند نیز نکاتی را ارائه دهیم. این اختلال معمولا در سن نوجوانی و سن جوانی شروع می شود. نوجوانانی که در سن 9 تا 13 سالگی قرار دارند، ممکن است این عارضه را بروز دهند. معمولا مواری مانند مرگ، درگیری های خانوادگی، اتفاقاتی که همراه با استرس است و یا سوء استفاده از جمله دلایل بروز و شیوع این مشکل هستند.
متاسفانه مشکلی که با تظاهر پیدا کردن این اختلال به خصوص نوجوانان را به شدت آزار می دهد، اتفاقاتی است که بعدها خواهد افتاد. یک فرد در دوران نوجوانی به دنبال آن است تا عزت نفس و اعتماد به نفس خود را بالا برده و بتواند رابطه صمیمانه و دوستانه ای با اطرافیان و دوستان خود داشته باشد. حال نوجوانانی که به دلیل داشتن تعارضات روحی، این اختلال را از خود نشان می دهند با تمسخر اطرافیان و حتی خانواده رو به رو شده و در این میان اعتماد به نفس و عزت نفس فرد اولین چیزی است که نابود خواهد شد. بنابراین اگر والد فرزندی با این اختلال هستید هر چه سریع تر برای درمان آن اقدام کنید؛ زیرا یک طاسی کوچک از قدرت بسیار خوبی برای نابود کردن آینده فرزند شما برخوردار است و اگر خیلی سریع و به صورت اساسی این مشکل درمان نشود معلوم نیست که زندگی فرزند شما در آینده به کدام سمت، سوق پیدا خواهد کرد.
موضوعی که باید در این جا مطرح کنیم این است که در چه زمان هایی فرد به سراغ کندن موهای سر خود می رود. معمولا "زمانی که فرد احساسات ناراحت کننده ای در سر دارد و یا زمانی که مضطرب و ناراحت می شود این عمل را مرتکب می شود. تنهایی، ناامیدی، تنش و بی حوصلگی نیز از دیگر زمان هایی است که فرد به هنگام مواجه شدن با آنها، موهای سر خود را می کند. این روش یک راه غلط برای مقابله با مشکلات و تعارضات روحی می باشد.
گاهی اوقات نیز فرد هیچ یک از مشکلات بالا را ندارد و تنها برای آنکه به احساس خوبی دست پیدا کند و آرام شود شروع به کندن موی سر خود می کند. آنها با این روش می توانند قسمتی از ناراحتی هایی که دارند را فراموش کنند و به آرامش برسند.
مشکلی که در مورد اختلال کندن مو وسواسی وجود دارد این است که این عارضه تنها در بزرگسالان بروز پیدا نکرده و کودکان و حتی نوزادان نیز ممکن است به این مشکل مبتلا شوند. البته بروز این مشکل در سنین کودکی و نوزادی نباید موجب نگرانی والدین شود؛ زیرا معمولا با رشد کودک این مساله نیز به صورت خود به خودی حل شده و کودک و یا نوزاد آن را تکرار نخواهد کرد.
موضوعی که به آن اشاره کردیم در اغلب اوقات به صورت اتوماتیک از بین می رود اما اگر این حرکت بارها و بارها توسط نوزاد تکرار شد، باید به یک روانشناس مراجعه کرده و از او کمک و راهنمایی درخواست کنید. بی توجهی به درمان اختلال کندن مو می تواند زندگی عادی بزرگسالان را با چالش های ناخواسته و ناراحت کننده فراوانی رو به رو کند و فرصت تجربه یک زندگی عادی و نرمال را از افراد سلب نماید.
اختلال کندن مو و درمان، موضوع بسیار مهم دیگری است که باید در مورد آن اطلاعات کافی داشته باشید. افرادی که یکی از عزیزانشان به این مشکل مواجه هستند باید بدانند که در موقع رو در رو شدن با این فرد باید چه کاری انجام دهند و چه برخوردی از خود نشان دهند. این موضوع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اگر شما یک رفتار اشتباه و یا یک جمله غلط بگویید ممکن است این اختلال در فرد شدت بیشتری پیدا کرده و درمان را با مشکلات زیادی مواجه کند. پس علاوه بر شروع درمان باید بدانید که با افرادی که به اختلال کندن مو وسواسی دچار هستند باید چگونه برخورد کرد. در ادامه چند روش درمانی برای از بین بردن این مشکل عنوان خواهیم کرد.
یکی از مهم ترین روش های درمان این عارضه، آموزش ترک عادات بد است. افراد به دلیل تکرار این عمل، به کندن موی سر خود عادت کرده اند. در اینجا اگر بتوان به فرد آموزش داد که به هنگام ناراحتی و استرس عادت های دیگری را جایگزین آن کند می توان به درمان این اختلال امیدوار بود. برای مثال، زمانی که یک فرد در شرایط استرس قرار می گیرد می تواند به جای کندن مو به سراغ بازی با کش برود. اگر به مرور زمان این عادت جای خود به عادت بی خطر دیگری دهد، بدون شک بعد از مدتی این اختلال نیز درمان خواهد شد.
از دیگر موضوعاتی که می توان در مورد اختلال کندن مو و درمان عنوان کرد، درمان دارویی است. برای درمان دارویی به هیچ عنوان نمی توان خودسرانه عمل کرد و داروها باید توسط یک روانپزشک مجرب تجویز شده باشند. هر چند که یک داروی قطعی برای درمان این اختلال وجود ندارد اما برخی از داروهای موجود می توانند تا حدی این مشکل را حل کنند.
روش دیگری که آن نیز می تواند به فرد مبتلا به اختلال کندن مو کمک کند، درمان گروهی است. این مورد یکی از روش های جدید درمان در حوزه بیماری های مختلف روحی است و به افراد کمک می کند تا با حضور در جمع کسانی که از این مشکل رنج می برند به راحتی حرف های خود را زده و از نگرانی هایی که در ذهن خود دارند سخن بگویند. این روش نیز تاثیرات خوبی در درمان اختلال کندن مو دارد.
هیچ کس به جز خود فردی که به اختلال کندن مو مبتلا است نمی تواند به او کمک کند. انجام تمریناتی که موجب آرامش می شوند یکی از راه های درمان این مشکل به شمار می رود. تمرینات خودآگاهی که در آن، فرد احساسات خود را بررسی می کند و یا کشیدن نفس عمیق در هنگام شرایط استرس دو مورد از جمله تمرینات شخصی برای درمان به شمار می روند.
جمع بندی
در این متن در مورد اختلال کندن موی سر، سن شیوع آن، روش های درمان و غیره صحبت کردیم. نکته بسیار مهمی که باید در مورد اختلال کندن مو به آن اشاره کنیم این است که تا یک فرد خودش تمایل نداشته باشد نمی توان بیماری را به نحو احسن درمان کرد. بنابراین ابتدا باید خود فرد، تمایل و علاقه برای درمان نشان دهد و بعد به سراغ روش های درمانی متفاوت رفت.
اگر غذا راه حل استرس شماست، تنها نیستید. روی آوردن به یک میان وعده یا وعده غذایی مورد علاق ...
در مورد جراحی پلک و مزایایی که ممکن است به همراه داشته باشد چقدر می دانید؟ از نظر بسیاری ...
هنگام نشستن و بلند شدن مجموعه ای از غضروف ها و رباط ها و سایر بخش های زانو در یک حرکت هماه ...