دارو و درمان مجله سلامت مقالات دارو و درمان

چگونه نفخ دائمی را رفع می کنید؟

بسیاری از افرادی که از نفخ رنج می برند در مورد علل نفخ دائمی و روش درمان آن سوالاتی دارند که پاسخ دادن به این سوالات خواهد توانست یکی از مشکلات روزمره آنها را رفع کند.

نفخ دائمی به طور معمول به دلیل عدم توجه به تغذیه و رژیم درمانی است و برای همین پیشگیری یا درمان آن می تواند با تغییر در عادات غذایی ممکن شود. اما در مواردی نیز نفخ شکم می تواند به دلیل ابتلا به بیماری های دیگر و حتی بیماری های صعب العلاجی مانند سرطان باشد.زمانی که مایع، گاز یا جامدات در بخشی از روده شما جمع می‌شوند. همچنین ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که محتویات معده شما خیلی آهسته در سیستم گوارش حرکت کند. وقتی عضلات ضعیفی در دیواره شکم خود دارید؛ یا زمانی که عضله دیافراگم شما به جای شل شدن منقبض می شود.

با توجه به اهمیت این موضوع در این متن تلاش خواهیم کرد نگاهی به علل نفخ دائمی داشته باشیم و توصیه های مفیدی را برای حل این مشکل در اختیار شما قرار دهیم.

چه چیزی باعث نفخ شکم می شود و چگونه آن را درمان کنیم؟

چه چیزی باعث نفخ شکم می شود و چگونه آن را رفع کنیم؟

سوالات بسیاری این است که دلیل نفخ دائمی چیست؟ و چگونه می توان آن را درمان کرد؟

همه افراد کمابیش در دوره های مختلف زندگی و به طور عادی مبتلا به نفخ شکم می شوند و این امر ممکن است برای مدت کوتاهی برای آنها مشکلاتی را به همراه داشته باشد. اما به طور معمول این مشکلات کوتاه مدت بوده و به زودی رفع می شوند.

اما در صورتی که نفخ دائمی باشد و به طور مداوم باعث اذیت شدن افراد شود، به طور حتم پیگیری علل به وجود آمدن نفخ و شیوه درمان آن برای بسیاری از ما مهم خواهد شد.

اگرچه در بسیاری از موارد دلیل نفخ ساده است، اما در مواردی نیز ممکن است به دلیل یک مشکل حاد در سلامتی فرد باشد و برای همین است که به خصوص در نفخ های دائمی باید توجه بیشتری به درمان آن داشته باشید.

پزشکان می توانند در صورت نیاز در این موارد ضمن معاینه بیمار در مورد علل نفخ دائمی و درمان آن توصیه های لازم را در اختیار بیماران قرار دهند. اما توجه به تغذیه و رژیم درمانی در بسیاری از موارد کلید حل مشکل است.

نفخ و مصرف مواد غذایی

نفخ و مصرف مواد غذایی

مصرف مواد غذایی یکی از علل نفخ شکم است که به طور معمول به صورت موقت بوده و شاید به خوبی با غذاهای نفخ دار آشنا باشید و توضیح بیشتری در این بخش نخواهیم داد. در این حالت توجه به تغذیه و رژیم درمانی می تواند موجب پیشگیری از ابتلا به نفخ شود و حتی نیازی به مراجعه به پزشکان متخصص نخواهد بود.

مسدودیت روده

مسدودیت روده

در مواردی نفخ به دلیل مشکلاتی مانند مسدود شدن روده است ومشکل حاد شناخته می شود و نیاز به مراجعه به پزشکان متخصص برای درمان آن به صورت اورژانسی خواهد بود.

عفونت روده

عفونت روده یکی دیگر از دلایل نفخ دائمی است که نیاز به دارو و درمان به منظور مداوای آن و پیشگیری از مشکلات آتی خواهد داشت.

با مراجعه به کلینیک و بیمارستان های سراسر کشور از خدمات برترین پزشک و خدمات پزشکی به منظور درمان عفونت روده بهره مند شوید.

مسمویت غذایی

مسمومیت غذایی

مسمومیت غذایی از جمله عوامل دیگری است که می تواند باعث مشکلات گوارشی و نفخ شود. البته معمولاً مسمویت غذایی به طور موقت باعث بروز این مشکلات می شود. اما در صورتی که مصرف مواد غذایی حاوی سموم بدون اطلاع فرد به طور مداوم ادامه پیدا کند، نفخ دائمی مشکلات بیشتری به بار خواهد آورد.

بیماری های کبد

بیماری های کبد

کبد یکی از ارگان های داخلی بدن است و بیماری  کبد می تواند باعث نفخ روده شود.

التهاب روده

التهاب روده نیز از جمله عوامل ابتلای افراد به نفخ در دستگاه گوارشی است و ممکن است نیاز به دارو و درمان در کنار توجه به تغذیه و رژیم درمانی برای مداوا داشته باشد تا شاهد بهبود علائم و رفع مشکلات ناشی از التهاب روده باشید.

سرطان

سرطان از جمله بیماری های مزمن و صعب العلاج است و ممکن است از جمله علل نفخ دائمی باشد. به خصوص در سرطان های مرتبط با دستگاه گوارش مانند سرطان روده بیشتر شاهد بروز مشکلات گوارشی مانند نفخ شکم و یا اسهال یا یبوست هستیم.

سرطان مرتبط با دستگاه گوارش

بسیاری از افراد در مراحل اولیه ابتلا به سرطان به درستی نمی دانند که نفخ و یا مشکلات گوارشی می تواند دلیلی بر ابتلا به این بیماری باشد. این در حالی است که تشخیص زود هنگام سرطان از مهم ترین فاکتورها در امکان درمان آن است.

حتی ممکن است پزشکان فوق تخصص نیز گاهی در مراحل اولیه توجه زیادی به امکان ابتلا به سرطان به دلیل نفخ شکم نداشته باشند. دلیل آن در عوامل بسیار زیادی است که می تواند باعث نفخ دائمی شکم شود و امکان تشخیص را حتی برای پزشکان برتر نیز سخت خواهد کرد. در این موارد به طور حتم پس از تشخیص اولیه با انجام آزمایش های لازم می توان از منشاء اصلی ابتلای فرد به نفخ مطمئن شد.

بارداری

بارداری یکی دیگر از مواردی است که می تواند با توجه به مشکلات موقت که به همراه دارد باعث نفخ شود. سقط جنین و یا بارداری خارج از رحم می تواند از جمله دلایل این مشکل باشد.

بلع هوا

بلع هوا یکی از علل ساده ابتلا به نفخ شکم است. با این وجود این مشکل دائمی نیست.

پرخوری یا تند خوردن غذا

برخلاف بلع هوا که از طریق نوشیدنی‌های گازدار باعث مشکل می شود، پرخوری از جمله علل نفخ دائمی در افرادی است که معمولاً اشتهای زیادی هم دارند.

غذای چرب

خوردن غذای چرب نیز می تواند باعث ایجاد نفخ شکمی شود.

رژیم غذایی نامناسب

بعضی از افراد با توجه به شرایط خاصی که دارند باید از مصرف و خوردن بعضی از انواع غذاها که نفخ به همراه دارند، خودداری کنند. برای مثال لوبیا یکی از مواد غذایی است که باعث ایجاد نفخ می شود و ممکن است با تغذیه و رژیم درمانی و عدم مصرف حبوباتی مانند لوبیا یا نخود تا حد امکان از آن پیشگیری کرد.

سایر علل نفخ دائمی

سیگار کشیدن و استعمال دخانیات

ابتلا به سوء هاضمه

سنگ کلیه

فتق

قاعدگی یا سندرم پیش از قاعدگی

مصرف نوشابه های الکلی و گازدار

بیماری های التهابی لگن

روش های خانگی برای درمان نفخ دائمی

در صورتی که نفخ شما دائم باشد به احتمال زیاد نیاز دارید تا با مراجعه به پزشکان حاضر در کلینیک نسبت به تشخیص علل نفخ و درمان آن اقدام کنید.

با این وجود دستورالعمل های نسبتاً ساده ای وجود دارند که می توانند در بسیاری از موارد به شما کمک کند نفخ معده و روده را برطرف کنید. حالا که در مورد علل صحبت کردیم بهتر است تا نگاهی به نحوه درمان و پیشگیری نفخ دائمی با استفاده از روش های خانگی داشته باشیم.

تغذیه و رژیم درمانی

توجه به تغذیه و رژیم درمانی اولین قدم در رفع مشکلات ناشی از نفخ شکم است که به تجربه ثابت کرده است در بسیاری از موارد می تواند کمک کند تا افراد علاوه بر درمان نفخ شکم شاهد زندگی سالم تری باشند .

به این منظور باید به چند نکته توجه داشته باشید:

غذاهای نفخ آور را شناسایی کنید

اولین قدم شناسایی مواد غذایی در رژیم غذایی است که باعث نفخ می شوند.

غذاهای نفاخ را حذف کنید

پس از شناسایی غذاهای نفخ آور به سادگی با حذف آنها شاهد بهبود عملکرد دستگاه گوارش خود خواهید بود. این کار به عنوان ساده ترین دارو و درمان برای نفخ شناخته شده است.

ورزش را فراموش نکنید

پس از توجه به تغذیه و رژیم درمانی نوبت به ورزش می رسد. ورزش و فعالیت از مسدود شدن روده ها و یا مشکلات متعددی که ممکن است برای بدن انسان به وجود آید پیشگیری می کند.  و داشتن فعالیت روزانه و ورزش از جمله عوامل شناخته شده برای پیشگیری و درمان نفخ دائمی می باشد.

عدم مصرف دخانیات

سیگار کشیدن و مصرف مواد دخانی از جمله عوامل دیگری است که برای افراد سیگاری مشکل ساز می شود. شاید اگر شما هم عادت به مصرف دخانیات داشته باشید باید، با کاهش مصرف سیگار و یا عدم مصرف آن به عنوان یک ماده محرک نفخ دائمی شکم، شاهد بهبود وضع سلامت خود باشید.

به آرامی غذا بخورید

از صرف سریع غذا اجتناب کنید و در حد امکان به آرامی غذا را جویده و هضم کنید. علاوه بر این از پرخوری و پر کردن معده خود با انواع مواد غذایی اجتناب کنید. یک نکته مهم دیگر در ارتباط با عدم مصرف مواد غذایی چرب است که خود از عوامل ابتلا به نفخ محسوب می شود.

در صورت مصرف مواد حاوی فیبر، به خوبی آنها را بجوید و فرو برید.

عدم مصرف نوشابه های گازدار

نوشابه های گازدار از جمله مواد غذایی ناسالم و نفخ آور هستند که اجتناب از آنها گاهی کمک زیادی به رفع نفخ خواهد کرد.

روش های دیگر درمان نفخ دائمی

نفخ شکم را می توان با استفاده از مواد غذایی ضد نفخ درمان نمود. برای مثال ممکن است زنجبیل بتواند در کاهش نفخ کمک کننده باشد. با استفاده از دمنوش بابونه و مصرف کدو نیز می توان به درمان نفخ کمک نمود.

پزشکان متخصص و درمان نفخ دائمی

اگرچه نفخ معمولاً به طور موقت است و حتی در صورت دائمی بودن با توجه به نکات گفته شده در بالا و تغذیه و رژیم درمانی می توان شاهد بهبود وضع بیمار بود، اما دارو و درمان برای مداوای نفخ دائمی به خصوص در صورت عفونی شدن روده، التهاب روده، ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان و ... حتماً باید با مراجعه به پزشکان متخصص و پزشکان فوق تخصص پس از تشخیص علت بیماری صورت پذیرد. به خصوص در صورتی که نفخ به همراه علائم زیر باشد، لزوم مراجعه به پزشکان حاضر در بیمارستان ها بیشتر می شود:

درد شکمی  

در صورتی که نفخ با درد همراه باشد و این درد برای مدتی به طول انجامد نیاز به مراجعه و مشورت با پزشک برای درمان آن خواهد بود.

استفراغ 

استفراغ که گاهاً با دل درد همراه است نیز از جمله دلایلی است که باید با پزشک مشورت کنید.

عدم امکان خوردن غذا

اگر نفخ به اندازه ای شدید باشد که نتوانید غذا بخورید و یا حتی مایعات بنوشید باید حتما با پزشک مشورت کنید.

تب

تب یا احساس سرگیجه می تواند نشانه ای باشد که نفخ دائم به دلیل بیماری دیگری به وجود آمده است که باید تشخیص و درمان شود.

علاوه بر این تنگی نفس، ضربان قلب نامنظم و یا درد در ناحیه قفسه سینه یا خونریزی از واژن یا مقعد از جمله نشانه هایی هستند که نشان از وخامت اوضاع بیمار می دهند. به این موارد می توان یبوست و اسهال یا سایر مشکلات گوارشی را اضافه کرد.

چه کسانی به نفخ مبتلا می شوند؟

افراد در هر رده سنی ممکن است به نفخ مبتلا شوند. اگر چه ممکن است با افزایش سن این مشکل بیشتر شود، اما حتی گاهی در کودکان نیز نفخ مشکل ساز خواهد شد و نیاز به مراجعه به پزشکان متخصص و فوق تخصص کودکان برای بررسی علت آن خواهد بود.

امروزه مصرف مواد غذایی ناسالم و غذاهای آماده و یا بسته بندی شده به همراه مواد حاوی ترکیبات ناسالم باعث شده است که بیماری های گوارشی بیشتر شوند و برای همین شاید نفخ نیز به عنوان یکی از علائم این بیماری ها بیشتر ایجاد شود.

به طور حتم کلیه بیماران ضمن توجه به تغذیه و رژیم درمانی می توانند در صورت نیاز با معرفی و نوبت دهی تلفنی از برترین پزشکان در صورت جدی بودن مشکل از خدمات پزشکی بهره مند شوند.

نفخ دائمی و مصرف دارو

نفخ دائمی و مصرف دارو

یک نکته دیگر در ارتباط بین نفخ و مصرف داروها است که در موارد خاص از سوی بیماران گزارش می شود. داروهایی که برای رفلاکس معده استفاده می شوند و یا مسهل ها از جمله داروهایی هستند که باعث بروز نفخ می شوند. هورمون های پیشگیری از باردار شدن و یا داروهای مسکن تولید شده از مواد مخدر نیز از جمله علل نفخ در برخی از بیماران می باشند.

آسپیرین و داروهای ضد اسید نیز در کنار مکمل های حاوی فیبر یا مواد معدنی یا مینرال های مورد نیاز بدن ممکن است مشکلاتی مانند ایجاد نفخ شکمی به همراه داشته باشند. در هر یک از این موارد اگر نفخ باعث اذیت بیمار می شود باید با مشورت پزشک بهترین راهکار برای درمان آن پیشنهاد شود.

سخن آخر در ارتباط با نفخ

نفخ شکم از جمله مشکلاتی است که همه افراد در دوره هایی از زندگی خود تجربه می کنند. اما در صورتی که نفخ دائم باشد باید توجه بیشتری به یافتن علل ایجاد و درمان آن کرد. ما در این متن ارائه دادیم اگرچه تغذیه و رژیم درمانی می تواند بهترین راه برای درمان نفخ باشد، اما در مواردی به دلیل ابتلا به بیماری های روده ای و اختلالات گوارشی، مراجعه به برترین پزشک در بیمارستان ها و استفاده از خدمات پزشکی به همانظور تشخیص و درمان این مشکل ضروری می باشد.

 

مقالات مشابه

در دوران یائسگی، بسیاری از زنان افزایش وزن، به ویژه در ناحیه شکم را تجربه می کنند.
مدت زمان مطالعه : ۷ دقیقه

در دوران یائسگی، بسیاری از زنان افزایش و ...

آیا فرم بدن شما بعد از یائسگی تغییر می کند؟ تغییرات فیزیکی مرتبط با یائسگی و افزایش سن شا ...

بیماری ریه | مشکلات تنفسی | نارسایی تنفسی
مدت زمان مطالعه : ۸ دقیقه

بیماری ریه | مشکلات تنفسی | نارسایی تنفس ...

ریه یکی از مهم ترین بخش های سیستم تنفسی انسان است و در صورتی که مشکلی برای آن به وجود آید ...

رژیم گیاهخواری: چگونه بهترین تغذیه را دریافت کنیم؟
مدت زمان مطالعه : ۷ دقیقه

رژیم گیاهخواری: چگونه بهترین تغذیه را در ...

رژیم گیاهخواری در سال های اخیر محبوبیت گسترده ای پیدا کرده است. برخی از مطالعات تخمین ...

چرا زمستان زمان مناسبی برای آرایش صورت است؟
مدت زمان مطالعه : ۸ دقیقه

چرا زمستان زمان مناسبی برای آرایش صورت ا ...

ما در این متن قصد داریم تا ضمن اشاره به توصیه های مهم برای ترمیم آسیب و جوانسازی پوست در ف ...

آگهی‌ها
علاقه‌مندی
درج آگهی
کاربری
لوگو وب سایت دارو و درمان