آیا در مورد تجهیزات پزشکی اتاق عمل و کاربردی که هر یک از آنها دارند اطلاع کافی دارید؟ و آیا می دانید از چه تجهیزاتی برای جراحی بیماران استفاده می شود؟
به طور حتم هنگام صحبت از اتاق عمل اولین ابزاری که به ذهن انسان می آید، تیغ جراحی و تجهیزات مشابه می باشد، اما در طول فرایند عمل از ابزار متنوع دیگری استفاده می شود که هر یک برای پروسه عمل لازم هستند.
ما در این متن قصد داریم تا شما را با انواع تجهیزات و ابزار مورد استفاده در اتاق عمل آشنا کنیم. با این کار بهتر خواهید توانست با فعالیت های پزشکان جراح و دستیاران آنها در هنگام انجام عمل جراحی آشنا شوید. به طور حتم در صورتی که قصد انجام یک عمل جراحی در آینده نزدیک را داشته باشید مطالب گفته شده برای شما جالب و مفید باشد. برای دیدن مطالب جامع و مفید به سایت دارو و درمان مراجعه نمایید.
اتاق های عمل برای انجام جراحی های متفاوتی مانند جراحی قلب و عروق، دستگاه گوارش، و یا جراحی ستون فقرات بر روی بدن انسان باید آماده شوند و برای همین است که تجهیزات موجود در هر یک از آنها می تواند با دیگری تفاوت داشته باشد.
اما تجهیزاتی هستند که به طور عمومی در بیشتر اتاق های عمل جراحی دیده می شوند.
ممکن است که شاهد استفاده از تجهیزاتی باشید که در زمره تجهیزات پزشکی دسته بندی نمی شوند، اما باید در اتاق عمل در دسترس باشند.
بر این اساس می توان دو گروه کلی تجهیزات پزشکی و تجهیزات غیر پزشکی را نام برد که باید برای انجام عمل های جراحی فراهم شده باشند.
نکته مهم: فراهم بودن این تجهیزات در هر اتاق عمل می تواند نقش مهمی در فرایند جراحی داشته باشد و حتی جان بیمار به وجود آنها وابسته باشد. برای همین است که قبل از انجام عمل و در طول پروسه عمل جراحی باید کسانی باشند که این تجهیزات را فراهم نموده و در اختیار پزشک جراح قرار دهند.
در ادامه به ساده ترین این تجهیزات اشاره خواهد شد و پس از آن به طور تخصص به معرفی تعدادی از آنها خواهیم پرداخت.
برای انجام هر گونه جراحی نیاز به فراهم نمودن پیش نیازهایی می باشد که از جمله آنها تجهیزات و مواد گندزدا و استریل کننده می باشند. کلیه بخش های اتاق از دیوار تا کف و تجهیزات مورد استفاده باید به طور کامل بهداشتی و عاری از هر گونه آلودگی باشند.
علاوه بر این وجود روشنایی کافی در هنگام جراحی مهم است و برای همین باید تجهیزات عمومی برای روشنایی در اتاق به طور کامل فراهم باشند.
دمای اتاق عمل باید تنظیم شده باشد (این موارد به طور معمول در اکثر موارد به جز شرایط خاص برقرار هستند و نیازی به توضیح بیشتر در مورد آنها نیست).
پس از این که تاسیسات اتاق عمل از جمله تاسیسات ساختمانی، برقی، گازی و استریل مطابق با استانداردهای موجود آماده شدند، نوبت به تجهیزاتی مانند تخت جراحی و ابزار جراحی خواهد رسید.
در ادامه نیز باید سایر تجهیزات مانند دستگاه بیهوش کننده، مانیتور، گان جراحی، وسایل یکبار مصرف و لباس جراحی آماده شوند. ست هاس پانسمان نیز جزو وسایل مورد نیاز می باشند که باید در دسترس باشند.
علاوه بر موارد بالا می توان تجهیزات متعدد دیگری را نام برد که امکان ذکر همه آنها در این بخش نمی باشد.
با این وجود ما در ادامه به بررسی تخصصی تعدادی از آنها خواهیم پرداخت.
این دستگاه جزو تجهیزاتی است که در جراحی استفاده های مهمی دارد و بر مبنای استفاده از از انرژی الکتریکی کار می کند. این جریان الکتریکی در فرکانس های بالا به وجود خواهد آمد و می تواند باعث برش و هموستاز نسج شود.
این دستگاه بسیار حساس است و به دلیل استفاده از انرژی الکتریکی باید به طور دقیق از آن استفاده شود. برای همین باید پرستار حاضر در اتاق عمل در استفاده از آن مهارت کافی را داشته باشد.
در صورتی که قصد استفاده از قسمت برش دستگاه توسط قلم دیاترمی را داشته باشید، باید لبه های بریده کمی منعقد شوند.
جریان برق از الکترود فعال که با نام قلم دیاترمی به آن اشاره شد به بدن بیمار و از سوی دیگر به الکترود خنثی می رود. این الکترود خنثی در زیر بدن بیمار قرار دارد و باید قبل از این که بیمار را بیهوش کنند آن را در محل مناسب قرار داده باشند.
البته در مواردی نیاز به استفاده از الکترود غیر فعال (که در واقع یک پلیت است وجود ندارد) و می توان از فورسپس های بای پلار استفاده نمود.
این دستگاه جزو تجهیزات پزشکی اتاق عمل محسوب می شود که می تواند با سوزاندن عرق و جلوگیری از تعریق مانع خونریزی محل برش جراحی در بدن بیمار شود.
به این منظور لیگاشور از یک ژنراتور و همچنین کلمپ ها و لوازم دیگر استفاده می کند و از این طریق با سرعت بالایی امکان کنترل و کاهش خونریزی را فراهم خواهد نمود.
نکات متعددی وجود دارند که باید هنگام استفاده از این ابزار به آن توجه شود که از جمله آنها عدم تماس دستگاه در حال کار با اشیای فلزی می باشد.
نکته: توصیه می شود که در هنگام استفاده از لیگاشور در محل جراحی از ساکشن استفاده شود تا مایعات رسانا در تماس مستقیم با این دستگاه قرار نداشته باشند.
ساکشن یکی از تجهیزاتی است که در بسیاری از جراحی ها استفاده می شود. این دستگاه علاوه بر اتاق عمل در سایر بخش های بیمارستان نیز استفاده می شود و برای همین نمی توان آن را مختص به عمل جراحی دانست.
با این وجود اهمیت ساکشن در عمل جراحی بسیار بالا است و برای جمع آوری مایعات در طول عمل کاربرد دارد که از کارهای ضروری در طول پروسه عمل برای حذف مایعات اضافه می باشد.
در استفاده از ساکشن باید نکات متعددی را در نظر داشت که از جمله آنها عدم سوراخ بودن رابط ها و لوله های مورد استفاده برای مکش می باشد. علاوه بر این هوایی که هنگام مکش دستگاه کشیده می شود باید به خوبی فیلتر شود تا آلودگی را در محیط پخش نکند.
استفاده از فیلتر و لزوم سالم بودن لوله ها و رابط ها نیاز به بررسی مداوم این دستگاه برای افزایش طول عمر آن را ایجاب خواهد کرد. لازم به ذکر است که ساکشن ها می توانند به صورت ثابت و یا متحرک استفاده شوند.
پالس لاواژ دستگاه دیگری است که باید در نظر گرفتن احتیاطات لازم در مواقع لزوم در اتاق عمل استفاده شود.
دستگاه بیهوشی به طور معمول در بسیاری از عمل های جراحی برای بیهوش کردن بیمار و مانیتور وضعیت او مورد استفاده قرار می گیرد.
به طور کلی انجام بیهوشی به طور موضعی و کامل در اکثر عمل های جراحی برای عدم احساس درد توسط بیمار ضروری است و برای همین است که متخصص بیهوشی باید با استفاده از این دستگاه اقدامات لازم را انجام دهد.
نکته: در اثر بیهوشی کامل بیمار به خواب عمیقی فرو خواهد رفت که امکان تحریک او علی رغم برش ها و استفاده از تیغ جراحی و احساس درد وجود نخواهد داشت.
مواد مورد استفاده برای بیهوشی بیمار معمولا گاز هستند. بیهوشی توسط تزریق داروهای وریدی نیز انجام می شود. یک ماشین بیهوشی اجزا متعددی دارد که به کنترل علائم حیاتی بیمار نیز می پردازند.
این دستگاه یک ابزار الکتریکی است که با استفاده از رابط های خود به یک یا چند غلاف متصل می شود. این غلاف ها اندام های بیمار را در بر می گیرند. این دستگاه می تواند به استاز خون در ورید کمک کند که این کار با عملکرد متناوب قابل تنظیم آن ممکن خواهد شد.
وارمر در واقع از کلمه انگلیسی warmer گرفته شده است که به معنی گرم کننده می باشد. در صورتی که نیاز به گرم کردن بیمار و به خصوص نوزادان تازه متولد شده باشد این تجهیز باید در اتاق عمل وجود داشته باشد.
بویلر دستگاه دیگری است که نام خود را از کلمه انگلیسی boiler گرفته است و به معنی افزایش دهنده حرارت و یا دما می باشد. از این دستگاه به عنوان یکی از تجهیزاتی که در اتاق عمل ممکن است نیاز شود در هنگام استفاده از سرم شستشو و یا تزریق برای گرم کردن استفاده می شود.
این کار با استفاده از ترمومتر و با گرم کردن سرم هایی که باید قبل از استفاده در دمای مشخص (39 درجه سانتی گراد) باشند انجام خواهد شد.
این دستگاه بدون این که هیچ گونه گرمایی ایجاد کند، امکان مشاهده داخل مثانه، مجاری ادرار، و یا مجار گوارشی را فراهم خواهد نمود. در واقع این دستگاه به عنوان یک رابط برای اندوسکوپی استفاده می شود.
برای روشن کردن محلی که باید جراحی اندام مربوطه صورت پذیرد از چراغ سیالیتیک استفاده می شود. این چراغ معمولا در سقف اتاق عمل تعبیه شده است و با استفاده از بازوهایی امکان جابجایی آن وجود دارد تا بتوان آن را روی موضع مورد نظر متمرکز نمود.
برای این که بتوان فیلم های گرفته شده با رادیوگرافی را مشاهده نمود از نگاتوسکوپ استفاده می شود. این دستگاه در اندازه های مختلفی وجود دارد و می توان آن را بر روی دیوار و یا به روش های مختلف در اتاق عمل تعبیه نمود.
این دستگاه می تواند با استفاده از شوک های الکتریکی ارتعاش شدید و متناوب عضله های قلب را برطرف نماید. این کار با استفاده از الکترودهایی انجام خواهد شد که از دستگاه به قفسه سینه بیمار وصل شده و از این طریق به قلب می رسند.
این دستگاه دارای خارنی است که می تواند شارژ شده و امکان وارد آوردن شوک الکتریکی به قلب بیمار را فراهم نماید. لازم است بدانید که استفاده از این دستگاه در مواردی برای نجات جان بیماران ضروری است و عدم استفاده از آن می تواند به دلیل عدم کارکرد درست عضله قلب باعث مرگ بیمار شود.
با استفاده از کاپنومتر می توان اطلاعات دقیقی در مورد وضعیت تنفس بیمار به دست آورد. این کار با اندازه گیری غلظت دی اکسید کربن در هنگام بازدم صورت خواهد گرفت. با استفاده از کاپنومتر می توان شکل موج تغییرات دی اکسید کربن را مشاهده و چاپ نمود.
لازم به ذکر است که کاپنومترها در دو نوع در دسترس هستند.
از این دستگاه به منظور درمان و تشخیص محل عصب ها در بافت استفاده می شود. برای این کار لازم است که تحریک کننده های کوچکی که از جریان الکتریکی استفاده می کنند در طول عمل جراحی استفاده شود.
با توجه به این که اعصاب انسان در برابر انرژی الکتریکی حساسیت بالایی دارد، در صورت وجود عصب در نزدیکی بافت مجاور که جریان الکتریکی به آن ارسال شده است، می توان شاهد یک ایمپالس بود که باعث انقباض عضله مربوطه می شود.
هر چه این انقباض در دامنه های کوچک تری صورت پذیرد نشان دهنده نزدیک شدن به عصب در بافت بدن می باشد.
در بسیاری از موارد در اتاق های عمل از ابزار ساده برای برش بافت و یا سایر بخش های تحت عمل جراحی استفاده می شود. اما در مواردی نیاز به استفاده از تجهیزات برش برقی می باشد.
استفاده از تجهیزات مدرن برقی در جراحی برای برش به جای ابزار دستی می تواند دقت عمل جراحی را بالا ببرد و برای همین وجود آنها در اتاق عمل بسیار کمک کننده و حتی ضروری می باشد.
البته تجهیزات برقی برش به طور معمول سنگین هستند. همچنین استفاده از آنها نیاز به مهارت دارد و در صورتی که قصد برش استخوان با استفاده از آنها را داشته باشید باید احتیاط های لازم را به عمل آورید تا ذرات استخوان در بافت بدن بیمار و یا بخش های دیگر پخش نشوند. از این ابزار می توان برای صیقل دادن استخوان نیز استفاده نمود.
کبد یکی از اعضای بدن است که بیشتر سطوح شیمیایی خون را کنترل می کند. همچنین مایع زرد یا نار ...
نظام آموزش پزشکی کشور، دارای مقاطع مختلف برای رشتههای مختلفی ارائه میشود یکی ا ...
رایج ترین فوبياهای جهان شامل حس های ناخوشایند، ترس های بی منطق و حتی خنده داری هست که گریب ...
کمر و ستون فقرات بدن نقش مهمی در تعادل بدن دارد و درد شکم که به کمر کشیده می شود در اغلب م ...