دارو و درمان مجله سلامت مقالات دارو و درمان

استرس مزمن چگونه بر تناسب اندام شما تأثیر می گذارد

وقتی صحبت از تناسب اندام می شود، توصیه معمولاً ساده و یکسان است: کمتر بخورید، درست غذا بخورید، ورزش کنید. با این حال، این طرح کلی و یکسان برای همه  به ویژه زنان سیاه پوست کار نمی کند. حتی افراد سفیدپوست نیز در موارد متعددی ممکن است بنا به دلایلی به جز ورزش و تغذیه تناسب اندام خود را از دست بدهند.

برای همین است که می توان گفت تناسب اندام چیزی فراتر از رژیم غذایی و ورزش است و با عوامل دیگری نیز مرتبط است. در این متن به بررسی این موارد پرداخته خواهد شد تا اطلاعات جامع تری درباره نکات دارو و درمان برای تناسب بدن در اختیار شما قرار داده شود.

تناسب اندام چیزی فراتر از رژیم غذایی و ورزش است

تناسب اندام فراتر از رژیم غذایی و ورزش

اهمیت استرس و تاثیر آن بر بدن انسان باعث شده است بسیاری از متخصصان در مورد تاثیر استرس بر روی وزن انسان تحقیقات بیشتری انجام دهند. در واقع بر اساس این تحقیقات است که می توان گفت تناسب اندام چیزی فراتر از تغذیه و رژیم درمانی یا ورزش و فعالیت های جسمی است و به عوامل روحی نیز وابسته است.

استرس یکی از عواملی است که بر روی بدن انسان تاثیر بسیار زیادی به جا خواهد گذاشت و ممکن است که شما هم بنا به دلایل مختلف دچار استرس شده باشید. برای همین است که حتماً با این حالت روحی که با علائم متعددی همراه است، آشنا هستید.

 افراد مضطرب ممکن است که احساس ناآرامی کنند یا این که با تغییر در سطح هورمون های خود با تغییراتی در رفتار خود مواجه شوند.

نتایج متعددی نشان داده اند که: استرس و چاقی که یکی از مهم ترین دلایل عدم برخورداری افراد از تناسب اندام است (به خصوص چاقی هورمونی) با همدیگر ارتباط دارند و تاثیرگذاری مستقیم بر بدن فرد خواهند گذاشت.

تفاوت تاثیر استرس بر مردان و زنان

تفاوت تاثیر استرس بر مردان و زنان

تحقیقاتی که بر روی چند هزار نفر انجام شده است نشان می دهد که استرس در مردان و زنان ممکن است که به گونه ی متفاوتی عوارض خود را بروز دهد.

برای مثال استرس در مردان ممکن است که بیشتر باعث سوق دادن آنها به مصرف مواد دخانی و استعمال دخانیات شود. این در حالی است که در زنان استرس بیشتر باعث تمایل آنها به پرخوری خواهد شد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که زنان به دلیل تمایل به مصرف مواد غذایی در زمان ابتلا به استرس بیشتر در معرض چاقی خواهند بود که به نوبه خود حائز اهمیت است. البته اضطراب می تواند از روش های دیگری نیز بر بدن انسان تاثیر بگذارد که در ادامه بیشتر در ارتباط با آن صحبت خواهد شد.

استرس مزمن و هورمون ها

جالب است بدانید بدن فردی که دچار استرس است به طور معمول به حالت دفاعی در خواهد آمد و این امر بر هورمون های موجود در بدن او تاثیر گذاشته و سطح هورمون ها را با تغییر مواجه خواهد کرد.

به طور خاص با افزایش سطح آدرنالین در بدن افراد مضطرب، شاهد خواهید بود که انرژی بیشتری در بدن آنها آزاد خواهد شد و این امر به نوبه خود باعث ترشح هورمون کورتیزول می شود.

ترشح هورمون کورتیزول به این معنی است که به دلیل آزاد شدن انرژی از بدن، باید انرژی جدید جایگزین آن شود و این امر باعث می شود که فرد احساس گرسنگی کند.

با توجه به این که تا زمانی که استرس در بدن فرد وجود دارد، ترشح هورمون کورتیزول ادامه خواهد داشت، این باعث می شود که گرسنگی فرد در این شرایط برای مدتی باقی بماند و باعث تمایل او به خوردن مواد غذایی بیشتری خواهد شد.

این بدان معنی است که در افرادی که با استرس، سطح هورمون های بدن آنها تغییر می کند، امکان ابتلا به چاقی در اثر گرسنگی بیش از حد و مصرف مواد غذایی مختلف بیشتر خواهد بود.

برای همین است که در در بدن ما، عوامل دیگری ممکن است اهداف ما را تامین نکنند. یکی از بزرگترین عوامل استرس است.

پس باید بیشتر مراقب باشید و در صورتی که به اضافه وزن مبتلا شده اید یا این که تناسب لازم را در اندام خود ندارید، در مورد استرس و تاثیر آن بر روی اضافه وزن خود بیشتر دقت کنید. ممکن است که مشکل شما بیشتر به دلیل اضطراب هایی است که در طول زندگی تجربه می کنید.

تاثیر استرس بر سیستم ایمنی بدن

شاید بیماری های متعددی باشند که بتوان با دارو و درمان اقدام به رفع مشکلات و عوارض به وجود آمده توسط آنها شد. اما آیا می دانید که استرس نیز از جمله عواملی است که می تواند بر روی روند تاثیر دارو و درمان بر بدن انسان و یا سرعت بهبود بیماری تاثیر بگذارد.

مقابله با استرس تاثیراتی که بر روی سیستم ایمنی بدن انسان به جا خواهد گذاشت، خواهد توانست نقش قابل ملاحظه ای بر روی پیشگیری، کنترل و درمان بسیاری از بیماری ها داشته باشد.

به طور حتم این بیماری ها به نوبه خود بر روی سلامت بدن و تناسب اندام انسان نیز تاثیر خواهند گذاشت و برای همین بهبود بیماری فرد می تواند باعث بهبود وضعیت جسمانی و تناسب اندام او نیز شود. به خصوص در بیماری های مزمن تاثیر بیماری در بلندمدت بر روی ظاهر فرد بیشتر است و باید توجه بیشتری به عوامل روحی و تاثیر آنها بر بهبود وضعیت جسمی افراد شود.

استرس مزمن و مصرف مواد غذایی چرب و پرکالری

استرس مزمن و مصرف مواد غذایی چرب و پرکالری

تغذیه و رژیم درمانی از جمله روش هایی است که در هر نوع بیماری می تواند تاثیر مثبت خود را بر جای بگذارد، اما از سوی دیگر عدم توجه به داشتن یک رژیم غذایی مناسب تاثیرات منفی متعددی را به جا خواهد گذاشت.

استرس مزمن باعث خواهد شد تا فرد تمایل بیشتری به تغییر رژیم غذایی خود داشته باشد و این امر به دلیل تغییر در هورمون های آدرنالین و کورتیزول است که در بالا به آن اشاره شد.

آدرنالین و قند خون

آدرنالین و قند خون

افزایش سطح آدرنالین باعث کاهش سطح قند خون می شود و بدن را به سمت مصرف مواد دارای ترکیبات قندی و حاوی گلوکز سوق خواهد داد. در این مواقع فرد علاقه بیشتری به خوردن غذاهای چرب خواهد داشت. کلیه این موارد باعث می شود تا مشکلات بیشتری برای سلامت فرد به وجود آید که در نتیجه تناسب اندام او را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

پزشکان متخصص می گویند که در حد امکان غذاهای چرب و یا حاوی کربوهیدرات ها کمتر مصرف شود مخصوصاً افراد مبتلا به استرس مزمن و به خصوص خانم ها رعایت کنند.

به طور حتم در صورتی که شما هم با استرس و افزایش اضطراب خود تمایل بیشتری به مصرف این گونه مواد دارید، باید توصیه های پزشکان متخصص را در این زمینه جدی تر بگیرید. برای مثال در صورتی که می دانید در چند روز آینده به دلیل شرایط ویژه شغلی یا خانوادگی ممکن است تحت فشار بیشتری قرار داشته باشید و این امر باعث افزایش استرس شما می شود، از قبل تمهیدات لازم را برای خرید مواد غذایی سالم به کار بندید و مواد غذایی پرچرب و یا حاوی قند زیاد را از دسترس خود در خانه یا محل کار خارج کنید.

پزشکان فوق تخصص حتی گاهی توصیه می کنند که هنگام تغذیه و رژیم درمانی اعضای خانواده نیز مراعات کنند و از مصرف مواد غذایی ناسالم و یا حاوی چربی و ... امتناع کنند.

استرس و متابولیسم بدن

استرس بر روی متابولیسم و سوخت و ساز بدن انسان نیز تاثیر می گذارد. به بیان دیگر استرس باعث خواهد شد تا افراد کالری کمتری را در فرایند سوخت و ساز بدن خود بسوزانند و این امر با توجه به بالا رفتن سطح انسولین که به آن اشاره شد منجر به تجمع چربی ها در بدن می شود.

به طور حتم در صورتی که استرس برای مدت زمان کوتاهی باشد این مشکل چندان حاد نخواهد بود و این عارضه موقعی تشدید می شود که استرس برای مدت طولانی و به طور مداوم وجود داشته باشد.

برای مثال در زمانی که فردی به طور مداوم تحت استرس کاری قرار دارد، امکان دارد که تغییراتی که در سوخت و ساز بدن او و سطح هورمون ها به وجود آمده است به تدریج باعث انباشت چربی ها و چاقی شود. در پژوهشی که در این زمینه انجام شده است، مشخص شد که:

در زنان بین 50 تا 60 سال که تعدادی از آنها از استرس رنج می بردند، تجمع چربی ها بیش از سایر زنان بود. 

اما یک نکته مهم در ارتباط بین خواب و میزان اضطراب در فرد است.

شاید بدانید که عدم برخورداری از خواب مناسب از جمله دلایل ابتلای افراد به اضافه وزن است.

خواب به دلیل تاثیراتی که بر ترشح تعدادی از هورمون ها دارد، به طور غیر مستقیم بر روی اشتها تاثیر خواهد گذاشت. با توجه به این که افرادی که از استرس رنج می برند کمتر می خوابند، این نکته به ما نشان می دهد که استرس با کاهش ساعت خواب فرد ممکن است به طور غیرمستقیم نیز بر روی وزن او تاثیر داشته باشد.

استرس، خستگی و عصبانیت

استرس، خستگی و عصبانیت

نکته دیگر این است که استرس امکان دارد باعث افزایش احتمال خستگی و یا عصبانیت فرد شود و از جمله دلایلی هستند که تمایل فرد به مصرف کربوهیدرات ها را افزایش می دهند و در صورتی که به طور مزمن وجود داشته باشد امکان اضافه وزن تدریجی را بیشتر خواهد کرد.

پس به طور کلی می توان نتیجه گرفت که اگر فردی به طور مداوم دچار استرس باشد و به خصوص در خانم ها، ممکن است که به دلایل متعدد مانند کم خوابی، خستگی، عصبانیت و یا تغییر در سطح هورمون ها شاهد تغییر در وزن بدن آنها باشیم که در کل تناسب اندام را به طور منفی تحت تاثیر قرار خواهد داد.

نکته: پزشکان متخصص و فوق تخصص کودکان نیز در مورد استرس در کودکان هشدارهایی داده اند که در جای خود قابل بحث است.

عدم حذف وعده غذایی اصلی

توجه داشته باشید که اگر مبتلا به استرس هستید، نباید وعده غذایی اصلی خود را حذف کنید. زیرا که مصرف غذاهای سالم که حاوی کربوهیدرات بالا و یا پرچرب نیستند در اکثر موارد منعی ندارد.

به بیان دیگر مصرف مواد سالم همواره لازم است و افراد مبتلا به استرس مزمن تنها باید غذاهای پرچرب و حاوی کربوهیدرات بالا را در حد امکان از وعده های غذایی حذف کنند و این به معنی حذف وعده های اصلی غذایی نیست.

حذف وعده های اصلی می تواند عواقب بدتری را به دنبال داشته باشد که از جمله آن ها می توان به تشدید استرس و افزایش خستگی فرد اشاره کرد.

پس حتی اگر به دلیل استرس تمایلی به خوردن غذا در وعده های اصلی ندارید، بهتر است خود را متقاعد کنید تا غذاهای سالم را در وعده های اصلی مصرف کنید تا شاهد مشکلات بعدی و تشدید استرس و خستگی خود نباشید.

اگر فکر می کنید که استرس باعث اختلال در روند زندگی شما شده است، می توانید با معرفی و نوبت دهی تلفنی از برترین پزشکان متخصص که می توانند توصیه های لازم را به شما داشته باشند، سعی در حل این مشکلات داشته باشید.

چگونه استرس مزمن را درمان کنیم؟

چگونه استرس مزمن را درمان کنیم؟

اگر چه مراجعه به پزشکان متخصص حاضر در کلینیک و بیمارستان های سراسر کشور که دانش کافی در ارتباط با مدیریت استرس و یا نحوه کنترل آن دارند می تواند کمک کننده باشد، اما خود فرد نیز می تواند با چند راهکار ساده موفق به کنترل استرس خود شود. گاهی توجه به این چند نکته به عنوان برترین پزشک بدون مراجعه به بیمارستان ها امکان حل مشکلات شما را فراهم خواهد نمود. به این منظور سعی کنید:

در یک محیط آرام به انجام حرکات نرمشی و انقباض و انبساط عضلات خود بپردازید. این کار تا حدودی استرس را کاهش خواهد داد.

سعی کنید با چند نفس عمیق خود را آرام کنید.

ابروهای خود را به سمت بالا برده و برای چند لحظه نگه دارید. چشم های خود را برای چند لحظه ببندید. شاید این کار استرس شما را کاهش دهد.

گاهی همین راهکارهای ساده امکان مدیریت استرس را بدون نیاز به خدمات پزشکی یا مصرف قرص های آرام بخش فراهم خواهد کرد. اما در هر صورت باز هم تاکید می شود برای تناسب اندام خود هرگز تغذیه و رژیم درمانی با مصرف غذاهای سالم را فراموش نکنید.

 

 

مقالات مشابه

آیا در صورت ابتلا به سنگ کلیه می توانم آناناس بخورم؟
مدت زمان مطالعه : ۷ دقیقه

آیا در صورت ابتلا به سنگ کلیه می توانم آ ...

آیا در صورت ابتلا به سنگ کلیه می توانم آناناس بخورم؟ در این مقاله تصمیم داریم در رابطه ب ...

کیست تخمدان چیست و علائم و نشانه های آن را به من بدهید؟
مدت زمان مطالعه : ۵ دقیقه

کیست تخمدان چیست و علائم و نشانه های آن ...

همه خانم ها در دوره هایی از زندگی خود ممکن است کیست تخمدان داشته باشند و برای همین این امر ...

آیا غدد درون ریز با متابولیسم ارتباط دارد؟
مدت زمان مطالعه : ۷ دقیقه

آیا غدد درون ریز با متابولیسم ارتباط دار ...

اگر به موقع به متخصص غدد مراجعه شود، او می تواند مشکلات هورمونی و عوارض ناشی از آن ها را ت ...

چرا ناگهان به بیماری سلیاک مبتلا می شوم؟
مدت زمان مطالعه : ۶ دقیقه

چرا ناگهان به بیماری سلیاک مبتلا می شوم؟

آیا می دانید بیماری سلیاک چیست و علت اصلی به وجود آمدن آن چه می باشد؟ بیماری سلیاک یک ...

آگهی‌ها
علاقه‌مندی
درج آگهی
کاربری
لوگو وب سایت دارو و درمان