تجهیزات پزشكي معاينه به وسایل و ابزارهایی گفته می شود که در سیستم بهداشت و درمان برای تشخیص نوع بیماری افراد مراجعه کننده به این مراکز مورد استفاده قرار می گیرد. این وسایل هم به پزشک برای تشخیص بیماری کمک کرده و هم روال کار درمان را برای بیمار راحت تر می کند و هم نتیجه به دست آمده برای تجویز دارو و مراحل پیش درمان و درمان را اطمینان بخش تر می نماید. بنابراین هرچه کیفیت این ابزار و وسایل بالاتر باشد پزشک معالج می تواند بهترین نتایج را بدست آورده و بهترین راه ها و دارو ها را برای درمان متقاضی تجویز کند.
برای دیدن و کسب اطلاعات بیشتر از سایت دارو و درمان دیدن کنید.
سیستم بهداشت و درمان به مراکز و بخش های مختلفی تقسیم می شود که هر کدام از این بخش ها ابزار و وسایل خاص خود را برای معاینه و تشخیص بیماری مراجعه کنند گان دارا می باشند. هرچند ممکن است در کلیت کار خیلی از ابزار و وسایل شبیه به هم باشد ولی برای پی بردن به خیلی از ریزه کاری ها وسایل خاص و منحصر به هر شاخه پزشکی بصورت مجزا وجود دارد.
در هر کدام از شاخه ها یا زیر شاخه های پزشکی ابزار و وسایلی برای معاینهء بیماران مورد استفاده قرار می گیرد که تقریبا مشترک هستند و تفاوت چندانی باهم ندارن که بطور کلی می توان آن ها را به شکل زیر مورد شناخت و بر رسی قرار داد:
گوشی پزشکی یکی از ابزار و وسایلی پزشکی است که به جرات می توان گفت در تمامی شاخه های پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. گوشی پزشکی یا استتوسکوپ وسیله ای است که عموم پزشکان از آن برای شنیدن صدای اعضای داخلی بدن مثل قلب، ریه و صدای جریان خون در رگ ها و عروق بدن مورد استفاده قرار می دهند. همچنین برای اندازه گیری فشار خون با فشار سنج عقربه ای نیز کاربرد دارد.
عمده ترین قسمت های گوشی قسمتی است که بر روی بدن قرار می گیرد که شامل دیافراگم و بل است. بل غالبا کوچکتر است و برای شنیدن صداهایی با فرکانس پایین مورد استفاده قرار می گیرد و دیا فراگم که به نسبت بزرگتر بوده و برای شنیدن صدا هایی با فرکانس های بالا بر روی گوشی نصب شده است و دو عدد گوشی که برای قرار گرفتن در گوش پزشک تعبیه شده است و برای رساندن صدا به گوش پزشک کاربرد دارد این گوشی ها قابل تعویض بوده و پزشک در صورت خراب شدن آنها ویا برای نصب مدل های جایگزین متناسب با گوش خود می تواند آن ها را تعویض کند. این قسمت ها با لوله ای باریک بهم وصل می شوند.
فشار سنج وسیله ای است که برای اندازه گیری فشار بیمار مورد استفاده قرار می گیرد. وقتی بیماری به پزشک مراجعه می کند. معمولا پزشکان برای اطلاع از وضعیت قلب و چگونگی گردش خون از آن استفاده می کند. امروزه انواع مختلفی از فشار سنج در مطب ها و مراکز درمانی مورد استفاده قرار می گیرد، که متداولترین آن ها فشار سنج های عقربه ای، لیزری و دیجیتالی می باشد، که هنوز هم فشار سنج های عقربه ای از نظر کیفیت و کارآمدی نسبت به بقیه انواع آن از مزیت نسبی برخوردار می باشند ولی برای به دست آوردن نتیجه خوب و مناسب از این نوع فشار سنج نیاز به مهارت مناسب می باشد تا قابل اطمینان تر باشد.
انواع دیگر فشار سنج بخصوص فشار سنج دیجیتالی برای گرفتن فشار خون به وسیله افراد غیر حرفه ای و بیشتر برای استفاده در منزل مناسب می باشد. زیرا نتیجه بدست آمده با این نوع فشار سنج ممکن است زیاد واقع بینانه نبوده و از کیفیت و دقت لازم برای اظهار نظر قطعی در مورد شرایط بیمار برخوردار نباشد. باید به این نکته توجه شود که برای اندازه گیری فشار با فشار سنج عقربه ای باید یک گوشی پزشکی هم به عنوان مکمل مورد استفاده قرار بگیرد تا با آن به راحتی صدای ضربان قلب شنیده شود.
تب سنج وسیله ای است که برای اندازه گیری دمای بدن مورد استفاده قرار می گیرد. در گذشته پزشکان و پرستاران برای اندازه گیری دمای بدن از تب سنج های استوانه ای شکل که حاوی محلول جیوه بودند و بر روی استوانه شیشه ای آن درجاتی نوشته شده بود استفاده می کردند که امروزه مثل گذشته از این وسیله استفاده نمی شود و برای اندازه گیری سریع، وضوح کار، کیفیت مناسب و نمایش مقدار دقیق درجه حرارت بدن بر روی صفحه نمایش تب سنج از تب سنج های دیجیتالی بیشتر استفاده می شود.
در گذشته برای اندازه گیری حرارت بدن و استفاده در جاهای مختلف آن، شکل و کار تب سنج های جیوه ای تقریبا یکسان بود ولی امروزه تب سنج های دیجیتالی در انواع مختلف تولید می شوند و به مدل های دهانی، گوشی، رکتال و لیزی تقسیم می شوند. تب سنج های رکتال به دلیل دقت بالا بیشتر برای اندازه گیری دمای بدن کودکان استفاده می شوند. ولی به دلیل گرفتن دمای بدن از طریق مقعد و رعایت مسائل بهداشتی زیاد از مقبولیت برخوردار نمی باشند. از نمونه های تب سنج ها نوع لیزری آن، به دلیل کیفیت بالا و اندازه گیری دقیق دمای بدن با فاصله و بدون نیاز به نزدیک شدن به بدن و تماس با پوست و به دلیل وضوح و کیفیت بالا از پرطرفدار ترین انواع تب سنج می باشد.
چکش معاینه ابزاری است که به وسیله پزشکان برای اندازه گیری رفلکس تاندوم ها مورد استفاده قرار می گیرد. شدت این رفلکس ها نشانه اختلالات سیستم عصبی بدن می باشد. در صورتی که رفلکس سالم و طبیعی باشد نشانه سالن بودن مغز، نخاع، سیستم عصبی و حرکتی بدره و در صورتی که رفلکس عمقی باشد می تواند نشانه اختلال در عملکرد نورون ها باشد.
چکش معاینه پزشکی در انواع مختلف و اندازه های متفاوت 25 تا 40 سانتیمتر در شبکه بهداشت ارائه می شود. از چکش معاینه علاوه بر رفلکس تاندم ها برای تست های دیگر مثل تست رفلکس جهش زانو، رفلکس عضله دوسر، رفلکس عضله سه سر و رفلکس خم کننده انگشت دست هم استفاده می شود.
چراغ قوه معاینه یکی دیگر از ابزارهایی است که به وسیله پزشکان برای انجام معاینه بیماران مورد استفاده قرار می گیرد. از چراغ قوه برای معاینه دهان و حلق، گوش خارجی و داخلی و دیدن داخل چشم استفاده می شود. چراغ قوه های پزشکی معمولا از جنس با دوام و مرغوب ساخته می شوند. بطوری که تعویض لامپ و باتری آن ها ساده و راحت می باشد. بهترین نوع چراغ قوه های پزشکی مدل های هستند که از قابلیت نور متمرکز برخوردار بوده و بهتر می توانند فضای مورد نظر پزشک را برای بازدید و معاینه مناسب روشن کنند.
اتوسکوپ یکی از وسایل معاینه پزشکی است که برای معاینه گوش مورد استفاده قرار می گیرد. گوش خارجی و پرده سماخ توسط این وسیله رصد شده و مورد مطالعه قرار می گیرد. اتوسکوپ دارای یک دسته و سر مخصوص است که در قسمت دسته یک منبع الکتریکی برای تولید نور و در قسمت سر یک عدسی برای بزرگ نمایی وجود دارد. بزرگ نمایی اتوسکوپی 2.5 تا 3 برابر می باشد. اما مدل های پیشرفته تر و بروزتر آن دارای بزرگ نمایی 4.2 برابر هستند و بصورت خیلی حرفه ای تر مورد استفاده قرار می گیرند.
معمولا این عدسی قابل جابجایی و تعویض بوده و می توان ابزار های جانبی دیگری را هم به جای آن بر دستگاه سوار کرد. مثلا در پاره ای از موارد برای خارج کردن ترشحات گوش از ابزاری استفاده می شود که بر سر اتوسکوپ بجای عدسی نصب می شود. همچنین برای ورود هوا بداخل گوش برای تست و سنجش میزان تحرک پرده تمپان از این ویژگی اتوسکوپ استفاده می شود.
اتوسکوپ ها معمولا در دو مدل ثابت و متحرک ساخته می شوند. در برخی از موارد از اتوسکوپ ها برای معاینه داخل بینی هم استفاده می شود. در روال کاری استفاده از اتوسکوپ ها باید به این نکته توجه شود که باید بعد از هر بار مصرف با مواد ضد عفونی کننده به خوبی تمیز شود تا به دلیل وجود میکروب و ویروس به عنوان وسیله انتشار بیماری عمل نکند.
لارنگوسکوپ یکی از ابزارهای معاینه است که برای مشاهده حنجره و تارهای صوتی مورد استفاده قرار می گیرد. این وسیله غالبا به وسیله پزشکان گوش، حلق و بینی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین از این وسیله برای بیمارانی که نیاز به تنفس مصنوعی و شرایط حاد تنفسی دارند استفاده می شود و روال کار به این صورت است که برای ورود لوله تراشه به داخل مجاری تنفسی، ابتدا توسط لارنگوسکوپ مسیر ورود لوله با هدایت زبان کوچک به سمت بالا باز شده و سپس پزشک لوله تراشه را وارد می کند. تا بیماری که دچار مشکل تنفسی شده است بتواند از شرایط تنفسی مناسب برخوردار شود.
نگاتوسکوپ یکی از ابزار های متداول معاینه پزشکی است که به جرات می توان گفت در همه مراکز درمانی وجود داشته و مورد استفاده گسترده قرار می گیرد. از نظر ساختاری این دستگاه یک تابلو با چراغ های ال یی دی است که به کمک آن پزشک می تواند انواع عکس های رادیو لوژی را به راحتی مشاهده کرده و ناهنجاری های داخل آن را تشخیص دهد.
آفتالموسکوپ یکی از ابزار های معاینه پزشکی است که از آن برای معاینه چشم استفاده می شود. دقت این دستگاه تقریبا بین 30 تا 95 درصد می باشد که این دقت از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. آفتالموسکپ دارای دو مدل ثابت و متحرک است. از این دستگاه برای تشخیص بیماری هایی چون فشار خون، تومور مغزی، سکته مغزی و بیماری های قلبی و عروقی استفاده می شود.
آبسلانک یا دپرسور زبانی جز وسایل ساده و اولیه برای معاینه بوده و بطور قطع و با اطمینان می توان گفت در همه مطب ها و مراکز درمانی وجود دارد. بیشترین کاربرد این وسیله برای معاینه حلق و نمونه برداری از مخاط حلق و گلو می باشد. این وسیله مانع از جلو آمدن زبان شده و اجازه می دهد که پزشک به راحتی ناحیه حلق و گلو را مورد بررسی قرار دهد.
آبسلانک یا دپرسور ساختاری بسیار ساده دارد. این وسیله در اندازه های مختلف بصورت چوبی، پلاستیکی و فلزی در شبکه بهداشت، مراکز درمانی و داروخانه ها موجود بوده و هر کس بنا بر نیاز خود براحتی می تواند آن را تهیه کند. نوع متداول و پر کاربرد آبسلانک نوع چوبی آن است، که معمولا طولی در حدود 10 سانتیمتر و عرضی در حدود 2 سانتیمتر دارد.
سطح آبسلانک ها معمولا صاف بوده و هر دو سر آن به شکل گرد می باشد. آبسلانک های چوبی و پلاستیکی معمولا یک بار مصرف بوده و پس از استفاده باید دور انداخته شوند ولی آبسلانک های فلزی از این قائد مستثنی بوده و باید پس از هر بار استفاده به وسیله مواد ضدعفونی کننده به خوبی تمیز شوند تا برای بیماران بعدی ایجاد مشکل نکنند.
بسیاری از افراد شاغل می پرسند که نشانه های افسردگی کاری چیست یا اینکه چگونه می توان از سلا ...
تکاپو در جهت تولید واکسن مؤثر چرا واکسن حرف اول این روزها است و اهمیت آن در رابطه با وضعی ...
رایج ترین فوبياهای جهان شامل حس های ناخوشایند، ترس های بی منطق و حتی خنده داری هست که گریب ...