ممکن است شما هم اخیرا و در روزهای گذشته واکسن کرونا را تزریق کرده باشید و برای شما مهم باشد که بدانید میزان اثر بخشی این واکسن تا چه حد است و چگونه می توان از میزان ایمن شدن بدن خود در برابر ابتلا به این ویروس و یا انواع جهش یافته آن که به تازگش شیوع پیدا کرده اند مطمئن شد.
ما در این متن قصد داریم تا در مورد اثر بخشی این واکسن ها و همچنین انواع واکسن کرونا یا میزان ایمنی که هر یک از آنها برای تزریق کنندگان واکسن به همراه دارند صحبت کنیم. در صورت علاقه به اطلاعات بیشتر در این مورد می توانید با ما در ادامه همراه باشید. ویا با مراجعه به دارو و درمان اطلاعات بیشتری در مجله سلامت و همچنین آشنایی با پزشکان متخصص، بدست آورید.
هر فردی که به ویروس کرونا مبتلا شده باشد و بدن او توانسته باشد با تولید آنتی بادی در برابر این ویروس مقاومت کند و سلامت خود را بازیابد، می تواند از طریق آزمایش هایی میزان آنتی بادی تولید شده در بدن خود را اندازه گیری کند.
اما سوالی که برای کسانی که دوزهای واکسن کرونا را دریافت کرده اند وجود دارد این است که آیا می توان با استفاده از این آزمایش ها موفق به اندازه گیری میزان آنتی بادی تولید شده در بدن پس از تزریق واکسن یا میزان اثربخشی واکسن کرونا شد؟ یا این که این آزمایش ها در مورد واکسن خود جواب نمی دهند و تنها برای بیمارانی که مبتلا به کووید 19 شده اند مناسب هستند؟
اگر چه میزان آنتی بادی موجود در بدن بسیاری از افرادی که مبتلا به بیماری ویروسی مرتبط با شیوع ویروس کرونا شده اند را می توان با انجام آزمایش اندازه گیری کرد، اما به نظر می رسد که این آزمایش برای واکسن پاسخ روشنی به شما ندهد و برای همین توصیه نمی شود.
با ما در ادامه همراه باشید تا در این مورد توضیحات بیشتری در اختیار شما قرار دهیم.
آزمایش آنتی بادی ویروس کرونا در واقع آزمایشی است که بر روی افراد انجام می شود تا مشخص شود که آیا این افراد در گذشته به ویروس کرونا و بیماری کووید 19 مبتلا شده اند یا خیر؟ پاسخ این آزمایش می تواند مثبت یا منفی باشد و ممکن است شما در مورد آن از اطرافیان خود شنیده باشید.
اگر چه نتیجه منفی آزمایش آنتی بادی به شما نشان می دهد که به ویروس کرونا مبتلا نشده اید، اما دو نکته مهم است که باید به آن توجه داشته باشید.:
اول این که بازه زمانی که این آزمایش می تواند نشان دهنده امکان ابتلا به بیماری کووید 19 باشد محدود است و نکته مهم دوم این است که این آزمایش ممکن است ابتلای فعلی شما به ویروس کرونا یا اثر بخشی واکسن کرونا را نشان ندهد.
دلیل عدم مشخص شدن ابتلای فعلی یک فرد به ویروس کرونا این است که یک سطح آستانه برای مثبت شدن نتیجه آزمایش وجود دارد و ممکن است چند هفته (به طور معمول دو تا سه هفته) زمان نیاز باشد تا سطح آنتی بادی پس از ابتلا به ویروس کرونا افزایش یابد و نتیجه آزمایش آنتی بادی کرونا مثبت شود.
لازم به ذکر است پس از دو تا سه هفته که سطح آنتی بادی در بدن به تدریج افزایش یافت، به مرور زمان پس از بهبود فرد دوباره سطح این آنتی بادی ها به تدریج کاهش خواهد یافت به سطحی کمتر از سطح آستانه خواهند رسید.
به همین دلیل است که اگر مدت زیادی از ابتلای شما به ویروس کرونا گذشته باشد میزان آنتی بادی در بدن شما به اندازه ای نیست که با آزمایش مشخص شود. این زمان می تواند برای افراد مختلف متفاوت باشد برای همین ممکن است پس از گذشت چند ماه یا بیشتر نتیجه آزمایش چندان دقیق نباشد.
با توجه به مطالب گفته شده در بخش قبل ابهامات زیادی برای متخصصان در ارتباط با تفسیر نتایج آزمایش آثربخشی واکسن کرونا و یا آزمایش تشخیص میزان آنتی بادی بیماری کرونا وجود دارد که باعث شده است نتوان به طور دقیق به ارزیابی میزان دقت این آزمایش ها پرداخت.
در ادامه برای آگاهی بیشتر شما چند سوال مهم پاسخ داده شده است:
با توجه به محدودیت های ذکر شده در بالا در بازه زمانی چند روزه پس از ابتلا به بیماری کرونا یا تزریق واکسن با آزمایش آنتی بادی نمی توان موفق به تشخیص آن شد و برای همین بسیاری از متخصصان آزمایش آنتی بادی را یک آزمایش قطعی برای تشخیص ابتلای فرد به ویروس کرونا نمی دانند.
این آزمایش همچنین در مورد میزان اثربخشی واکسن کرونا پاسخ دقیقی به مخاطب نخواهد داد.
نمی توان به طور دقیق گفت که در صورت تزریق واکسن کرونا و یا ابتلا به بیماری کرونا چه میزان آنتی بادی در بدن فرد به وجود خواهند آمد و علاوه بر این مدت زمانی که این آنتی بادی ها در بدن باقی خواهند ماند به طور دقیق مشخص نیست.
به همین دلیل است که نمی توان نظر قطعی در مورد میزان اثر بخشی واکسن کرونا داد و حتی در صورت ابتلای فرد به این بیماری نمی توان گفت تا چه مدت بدن او در برابر ابتلای مجدد به بیماری کووید 19 ایمن خواهد بود.
بیشتر بخوانیم:
احتمال ابتلای مجدد به ویروس کرونا
آنتی بادی هایی که در بدن افراد به دلیل ابتلا به بیماری کرونا و یا در اثر تزریق واکسن به وجود می آیند متفاوت هستند. برای روشن تر شدن این موضوع باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که در بدن انسان آنتی بادی های زیادی وجود دارد و هر آنتی بادی در بدن به دلیل خاصی به وجود می آید.
تعدادی از آنتی بادی ها هستند که در پاسخ به عفونت به وجود آمده از بیماری در بدن تولید می شوند. تعدادی دیگر از آنتی بادی ها هستند که برای مقابله با بخش های خاصی از ویروس کرونا که نوعی پروتئین می باشند به وجود خواهند آمد.
هر یک از آزمایش هایی که برای تست ابتلا به ویروس کرونا مورد استفاده قرار می گیرد ممکن است برای تشخیص نوع خاصی از آنتی بادی باشد و برای همین گفته می شود که در صورتی که نتیجه آزمایش شما پس از تزریق واکسن منفی شد ممکن است نیازی به نگرانی نداشته باشید.
در واقع بعضی از سازمان ها هستند که به هیچ وجه انجام آزمایش برای پی بردن به میزان اثربخشی ویروس کرونا را توصیه نمی کنند و به مردم توصیه می کنند که با دیدن نتیجه منفی این آزمایش ها نگران نباشند.
حال که در مورد آزمایش اثربخشی واکسن کرونا توضیحات کافی را در اختیار شما قرار دادیم، در ادامه نگاهی به شیوه عمل، عوارض و میزان اثربخشی انواع واکسن با توجه به نتایج پژوهش های انجام شده خواهیم پرداخت.
همه واکسن ها باید مجوزهای لازم را برای استفاده کسب کنند تا امکان تزریق و استفاده از آنها برای افزایش سطح ایمنی انسان ها فراهم شود. واکسن کرونا نیز علی رغم این که با سرعت بالایی تولید شد و موسسات علمی و مراکز درمانی و تخصصی با تلاش خود توانستند آن را در کوتاه ترین زمان تولید کنند، اما خوشبختانه توانسته است تا حد بسیار بالایی استانداردهای لازم برای استفاده را داشته باشد.
نکته مهم: گفته می شود واکسن هایی که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرند همه استانداردهای لازم را دارند و برای همین به طور حتم اثربخشی واکسن کرونا با توجه به دریافت استانداردهای لازم باید تا حد زیادی به اثبات رسیده باشد.
انواع جدید ویروس کرونا که ممکن است بعضی از آنها جهش یافته باشند امکان دارد که در برابر این واکسن ها مقاوم باشند و بتوانند باعث بیماری افراد شوند. با این وجود به دلیل این که انواع جدید واکسن در فاز تحقیقات هستند و در آینده نزدیک تولید می شوند امید می رود که این واکسن ها دارای اثربخشی بیشتری باشند و بتوانند انواع ویروس کرونا را که تعدادی از آنها جهش یافته اند را پوشش دهند.
این مدت زمان لازم برای ایجاد ایمنی در بدن انسان پس از تزریق واکسن کرونا بیش از یک هفته بوده و تا بیست روز طول خواهد کشید.
بنا به نظر سازمان های معتبر بین المللی و از جمله سازمان بهداشت جهانی واکسن هایی که در حال حاضر استفاده می شوند اگر چه شاید نتوانند مقاومت صددرصدی در برابر ویروس های جهش یافته ایجاد کنند. با این وجود می توانند در برابر این ویروس ها نیز تا حدودی مقاومت بدن انسان را افزایش دهند.
برای همین نمی توان گفت که اثربخشی واکسن کرونا در برابر انواع جدید ویروس کرونا که جهش یافته ویروس های قبلی هستند صفر است و هیچ کمکی به افزایش سیستم ایمنی بدن در برابر آنها نخواهند نمود.
نکته مهم: می توان در صورتی که اثبات شود اثربخشی واکسن کرونا بر روی یک یا چند ویروس جدید کمتر است، با تغییر ترکیب واکسن موفق به تولید واکسن جدیدی شد که در برابر این ویروس ها مقاومت کافی را داشته باشند.
همه واکسن هایی که در حال حاضر استفاده می شوند با تلاش فراوان تولید شده اند و سعی شده است که کمترین عوارض را داشته باشند، اما هنوز هم در کنار اثربخشی واکسن کورنا شاهد هستیم که در مواردی عوارض خاصی گزارش شده است.
مطالعاتی که در مورد میزان عوارض واکسن های کرونا انجام شده است نشان می دهد که انواع واکسن کرونا در عوارض خود با هم تفاوت دارند و بعضی از واکسن ها عوارض کمتری از خود نشان داده اند.
در یک مطالعه واکسن های اسپوتنیک ، آسترزنکا و واکسن برکت با واکسن سینوفارم مقایسه شده اند و در نهایت نتیجه بررسی های انجام شده نشان داد که واکسن ایرانی برکت دارای عوارض کمتری در مقایسه با سایر واکسن ها بود. البته واکسن سینوفارم نیز درصد عوارض کمی را از خود نشان داد.
نکته: عوارض به طور معمول در هفته اول پس از تزریق واکسن ممکن است خود را بروز دهند و برای همین مطالعه انجام شده به بررسی عوارضی که در طول یک هفته به وجود امده بودند پرداخته بود.
در بسیاری از کشورهای دنیا روند واکسیناسیون اقشار آسیب پذیر در برابر این ویروس و حتی واکسیناسیون عمومی در جریان است و در ایران نیز ما شاهد برنامه ریزی برای واکسیناسیون کلیه افراد بزرگسال و جوانان و حتی نوجوانان هستیم.
واکسن هایی که در ایران در اختیار مردم قرار گرفته است شامل واکسن های آسترانزنکا ، برکت ، اسپوتنیک ، سینوفارم ، و بهارات می باشد. (لازم به ذکر است که واکسن برکت ساخت ایران و واکسن سینوفارم ساخت کشور چین است).
خوشبختانه این واکسن ها به خصوص واکسن برکت ایرانی و سینوفارم با استقبال زیادی روبرو شده است که نشان دهنده اثربخشی واکسن کرونا نزد مردم ایران می باشد.
نمی توان در مورد میزان اثربخشی واکسن کرونا و بازه زمانی که تزریق واکسن می تواند بدن را در برابر ویروس کرونا مقاوم کند به طور علمی و دقیق صحبت کرد. ما در بخش های قبل به این موضوع اشاره کردیم. با این وجود تحقیقات زیادی در جریان است تا به بررسی اثربخشی واکسن هایی که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرند بپردازد و بهترین ترکیب واکسن را در اختیار مردم و جامعه قرار دهد.
امید می رود که این تحقیقات بتواند به طور علمی و دقیق در مورد اثربخشی انواع واکسن کرونا و نیز عوارض احتمالی که دارند نتایج جدیدتری را در اختیار ما قرار دهد. علاوه بر این انتظار می رود که واکسن هایی که در فاز تحقیقات قرار دارند به زودی برای عرضه به جامعه آماده شوند. برای همین می توان امیدوار بود که بسیاری از مشکلات و ابهاماتی که در حال حاضر در ارتباط با استفاده از انواع واکسن کرونا وجود دارد به زودی برطرف شود.
آیا می دانید خواب عمیق چیست و چرا برای سلامت انسان مهم است؟ به طور حتم عدم بهره مندی از خو ...
آیا می دانید فرمول محاسبه وزن ایده ال و معیار سنجش چاقی یا لاغری افراد چیست؟ به طور حتم مز ...
رایج ترین فوبياهای جهان شامل حس های ناخوشایند، ترس های بی منطق و حتی خنده داری هست که گریب ...
جراحان معمولاً توصیه می کنند پوست اطراف برش خود را حداقل تا 4 روز پس از جراحی تمیز و خشک ن ...