دارو و درمان مجله سلامت مقالات دارو و درمان

آیا سنگ کلیه می تواند باعث بیماری کلیوی، در مرحله نهایی شود؟

در اولین ویزیت ، نفرولوژیست شما اطلاعاتی را از شما جمع آوری می کند. او سابقه پزشکی شما را بررسی می کند و یک معاینه فیزیکی کامل انجام می دهد. برای تعیین نحوه عملکرد کلیه ها، او آزمایش خون و ادرار را تجویز می کند. ممکن است سونوگرافی کلیه مورد نیاز باشد و ممکن است مطالعات بیشتری لازم باشد.

بیماری هایی که می توانند بر روی عملکرد کلیه تاثیر بگذارند، شامل : دیابت و فشار خون بالا می شود. نفرولوژیست می تواند به موقع اقدامات درمانی را انجام دهد تا از آسیب جدی به کلیه ها جلوگیری کند. کلیه اندامی حیاتی در بدن است که تعادل نرمال مایعات درون بدن را حفظ می کند. برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با تخصص های گوناگون در این زمینه به وب سایت دارو و درمان مراجعه نمایید.

آزمایشات تشخیصی سنگ کلیه

آزمایشات تشخیص سنگ کلیه

بیماری های کلیوی که نفرولوژیست ها با آن مرتبط هستند شامل:

  • بیماری مزمن کلیه
  • نارسایی حاد کلیوی
  • بیماری حاد کلیوی
  • متابولیسم مواد معدنی
  • دیالیز
  • نارسایی مزمن کلیه
  • بیماری گلومرول
  • سنگ کلیه
  • اختلال اسید - قلیای بدن

افرادی که از این نوع بیماری ها رنج می برند، باید به طور مرتب وضعیت جسمانی خود را تحت پیگیری قرار دهند و همچنین با مصرف صحیح و به موقع داروها، از گسترش بیماری جلوگیری کنند. این افراد باید به طور مرتب آزمایشات بالینی خود را انجام دهند و فشار خون و دیابت بالای خود را کنترل کنند.

پنج مرحله بیماری مزمن کلیه

مرحله 1 با GFR طبیعی یا بالا (GFR > 90 میلی لیتر در دقیقه)

مرحله 2 CKD خفیف (GFR = 60-89 میلی لیتر در دقیقه)

مرحله 3A CKD متوسط (GFR = 45-59 میلی لیتر در دقیقه)

مرحله 3B CKD متوسط (GFR = 30-44 میلی لیتر در دقیقه)

مرحله 4 CKD شدید (GFR = 15-29 میلی لیتر در دقیقه)

 

مرحله 5 مرحله پایانی CKD (GFR <15 میلی لیتر در دقیقه)

نفرولوژی در کودکان

نفرولوژی در کودکان

این بیماری در کودکان نیز وجود دارد و می تواند آن ها را هم نیز درگیر خود کند. نفرولوژی اطفال، تحقیقات بالینی اصلی مربوط به بیماری های حاد و مزمن را منتشر می کند که بر عملکرد کلیه، فشار خون و اختلالات مایع و الکترولیت در کودکان تأثیر می گذارد.

رشد و تغذیه مطلوب برای تحقق 12 هدف توسعه پایدار سازمان بهداشت جهانی تا سال 2030 بسیار مهم است و تأثیر عمیقی بر سلامت و بقای کلیه دارد. بیماری های کلیوی در کودکان چالش های منحصر به فردی در بهینه سازی رشد آن ها ایجاد می کند و اگر کلیه عملکرد مناسبی را ارائه ندهد، در آینده این افراد دچار چالش بیشتری می شوند.

سنگ کلیه در میان کودکان نیز شایع شده است سنگ کلیه در 20 سال گذشته در کودکان و نوجوانان شایع تر شده است. آن ها می توانند در کودکان در هر سنی، حتی نوزادان نارس ایجاد شوند، اما بیشتر سنگ ها در نوجوانان ایجاد می شوند.

انواع سنگ کلیه

انواع زیادی از سنگ کلیه وجود دارد، اما رایج ترین آن ها در بین کودکان، سنگ اگزالات کلسیم و سنگ های کلسیم فسفات است.

بیماری سنگ کلیه چیست و چه علائمی دارد؟

در ابتدا باید بدانید که سنگ کلیه چیست و چگونه به وجود می آید و از کجا باید متوجه شویم که آیا در کلیه ما سنگ است یا خیر. برای پاسخ به این سوالات می توان گفت، بیماری سنگ کلیه و همچنین اختلالات ادراری، یکی از شایع ترین بیماری هایی است که ممکن است هر فرد را در زندگی، درگیر کند.

سنگ کلیه در واقع رسوبات سختی است که از مواد معدنی و نمک ها در کلیه بجا می ماند. درمان این نوع بیماری بسته به نوع سنگ و اندازه آن و شرایط جسمانی بیمار، متغیر است. ولی خوب است بدانید دفع سنگ کلیه کار چندان دشواری نیست و به درمان تهاجمی نیازی ندارد. شکل گیری سنگ کلیه دلایل زیادی دارد و می تواند هر قسمتی از کلیه، مثانه و حتی مجاری ادراری شما را نیز درگیر کند. زمانی که ادرار غلیظ می شود امکان تشکیل بلور مواد معدنی وجود دارد و وقتی این بلورها به یکدیگر می چسبند، سنگ کلیه ایجاد می شود.

تا زمانی که این سنگ شروع به حرکت در کلیه شما نکند، متوجه وجود آن نخواهید شد و اصطلاحاً بی علامت است. اما در صورت وقوع این اتفاق، علائم رایجی در بین اکثر بیماران وجود دارد که شامل موارد زیر می شود.

  • اگر عفونت به وجود آید در پی آن تب و لرز هم ایجاد می شود.
  • داشتن احساس سوزش هنگام ادرار
  • وجود خون در ادرار
  • مقدار دفع ادرار شما کاهش یافته باشد.
  • گلبول سفید خون و یا نوعی چرک را در ادرار خود مشاهده کنید.
  • حالت تهوع  و استفراغ
  • در ناحیه پهلو و یا کشاله ران خود درد شدیدی را احساس کنید.
  • برای دفع ادرار خود عجله داشته باشید.

 حال که با علائم این بیماری آشنا شدید، این سوال پیش می آید که با دارا بودن این علائم باید چه کار کنیم تا این سنگ دفع شود؟ در ابتدا باید بدانید که مدت زمان لازم برای دفع سنگ هایی با سایز کمتر از 5 یا 6 میلی متر، چند روز تا چند هفته است.

عوامل خطرساز و ایجاد کننده سنگ کلیه

عوامل زیادی برای تشکیل سنگ کلیه وجود دارد. که به بررسی برخی از شایع ترین و رایج ترین آن ها می پردازیم:

  • وجود ژن و گرایش خانواده در شکل گیری سنگ کلیه
  • استفاده از رژیم غذایی حاوی نمک، گوشت و غذاهای فرآوری شده و میوه و سبزیجات کم است.
  • خروجی کم ادرار به علت عدم نوشیدن مایعات کافی
  • انسداد جریان ادرار
  • بیماری روده
  • جراحی برای کاهش وزن
  • عفونت کلیه

از کجا بفهمیم سنگ کلیه دفع شده است؟ مشاهده چه علائمی خبر از دفع آن می دهد؟

زمانی که سنگ بخواهد دفع شود، علائمی به همراه دارد. اگر این سنگ در بالای کلیه باشد، در ناحیه پشت خود درد احساس خواهید کرد. اگر موقعیت این سنگ پایین تر باشد، درد در اطراف پهلو و شکم شما بیشتر خواهد بود. اگر هم سنگ در قسمت پایینی میزنای قرار گرفته باشد، درد را در جلوی شکم خود احساس خواهید کرد. در دفع آن، زمانی درد بیشتری احساس می کنید که این سنگ بخواهد از طریق ادرار دفع شود و به داخل مثانه آمده باشد. این نوع درد در کشاله ران بروز پیدا می کند.

یکی از راه های آسان و مناسب برای دفع راحت تر سنگ کلیه، نوشیدن آب و مایعات فراوان است. البته در نوشیدن آب هم زیاده روی نکنید چرا که مسمومیت به دنبال دارد.

دارویی مانند tamsulosin مسیر خروج سنگ را کوتاه تر می کند که البته نیاز به تجویز پزشک دارد.

سایز و موقعیت قرار گیری سنگ نیز در دفع آن بسیار موثر است و به طور عادی بین 6 الی 8 هفته به زمان نیاز دارد.

فهمیدن خروج سنگ کلیه فقط از طریق اسکن و بررسی توسط پزشک امکان پذیر است.

تاثیر فشار خون بر شکل گیری سنگ کلیه

تاثیر فشار خون بر شکل گیری سنگ کلیه

فشار خون یکی از معضلاتی است که نشانه چندانی ندارد و پنهان است. همین امر عوارضی را برای بدن به وجود می آورد. یکی از تاثیرات فشار خون بالا، ایجاد نارسایی برای کلیه است.

همچنین تاثیر فشار خون پایین بر عملکرد کلیه را نباید نادیده گرفت اگر شما به تازگی در موقعیت هایی مانند خونریزی در اتاق عمل و یا اسهال طولانی مدت قرار داشتید، باید بدانید که این عوامل موجب کاهش فشار خون می شوند بنابراین باید دقت کنید تا با مصرف بیشتر آب و مایعات، این کمبودها را جبران کنید تا فشار خون پایین، کلیه شما را درگیر نکند.

آزمایشاتی که کمک کننده تشخیص وجود سنگ کلیه هستند

اولین راه، بررسی وجود خون در نمونه ادرار است. یکی از دلایل مهم وجود خون در ادرار، نارسایی مجاری ادراری و کلیه است. عفونت های کلیوی معمولاًً تب و کمر درد به همراه دارند.

بررسی دقیق PH ادرار : PH  نرمال ادرار حدود 5 می باشد. اگر با عددی بیشتر یا کمتر از این مقدار مواجه شدید، می تواند خبر از وجود سنگ کلیه بدهد.

آزمایش ادرار به طور 24 ساعته : این نوع آزمایش با هدف جمع آوری نمونه ادرار به صورت 24 ساعته، میزان دفع مواد مختلف مانند کلسیم،کراتیدین و گروتنین اندازه گیری می کند تا بتوان تشخیص دقیق تری نسبت به وجود سنگ کلیه داشت.

آزمایش خون : آزمایش های خون برای تشخیص وجود سنگ کلیه دارای انواع گوناگونی است که در ادامه به تشریح آن ها می پردازیم.

آزمایش CBC: این نوع آزمایش، به شمارش گلبول های سفید خون می پردازد. افزایش یا کاهش گلبول های سفید در خون، خبر از وجود عفونتی در بدن می دهد که البته لزوماً با سنگ کلیه مرتبط نیست و برای تشخیص دقیق تر باید آزمایشات دیگری نیز انجام داد.

آزمایش اندازه گیری سطح سرمی کلسیم : کلسیم ماده ای مهم برای سلامتی بدن است. این آزمایش، به خوبی تعادل بدن را مشخص می سازد و همچنین آزمایش خوبی برای تشخیص وجود سنگ کلیه است. نارسایی کلیه موجب کاهش کلسیم خون می شود.

آزمایش اندازه گیری سطح سرمی کراتینین : سطح کراتینین خون، عملکرد کلیه را نشان می دهد. کراتینین ماده ای زائد در بدن است.

آزمایش اندازه گیری سطح سرمی اوریک اسید : سطح اسید اوریک در افرادی که رژیم غذایی گیاهی دارند، پایین است چرا که این ماده بیشتر در گوشت قرمز و حبوبات وجود دارد. بالا بودن میزان اوریک اسید منجر به ایجاد بیماری هایی مانند رسوبات اسید اوریکی در بافت نرم، سنگ اسید اوریکی در سیستم ادراری و ... می شود.

اندازه گیری سطح الکترولیت ها : اگر سنگ کلیه وجود داشته باشد، میزان الکترولیت ها، پتاسیم و نمک های مهم در بدن تغییر می کند. اندازه گیری سطح آن کمک بسزایی در تشخیص سنگ کلیه می کند.

بیوپسی یا نمونه برداری کلیه چیست؟

بیوپسی یا نمونه برداری کلیه چیست؟

روشی تشخیصی برای شناسایی علت به وجود آمدن بیماری کلیوی را بیوپسی می گویند. این نمونه برداری توسط سوزنی مخصوص و پس از انجام سونوگرافی انجام می گیرد؛ که در آن نمونه کوچکی از کلیه را برای انجام آزمایشات لازم بر روی آن بر می دارند و با استفاده از میکروسکوپ به بررسی آن می پردازند. اگر توسط این روش بیماری شناسایی نگردد، آنگاه درمان دقیقی را هم نمی توان برای آن تجویز کرد.

برای انجام بیوپسی چه مواردی را باید رعایت کرد؟

  • قبل از بیوپسی از مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین خودداری کنید.
  • بیمار باید بستری شود و فشار خون او به طور مرتب کنترل شود.
  • انجام تست های تشخیصی برای دریافتن چگونگی عملکرد کلیه
  • آزمایش ادرار
  • سونوگرافی کلیه ها
  • تست های انعقادی

روش انجام بیوپسی " نمونه برداری" و شرح آن

نمونه گیری توسط سوزن اتوماتیک صورت می گیرد. آنژیوکت برای شما در نظر گرفته می شود و پس از انتقال به اتاق انجام نمونه برداری، به روی شکم خود دراز می کشید و پس از استعمال ماده بی حسی، این نمونه برداری انجام می گیرد. پس از اتمام این فرایند باید تا 2 ساعت حرکتی نداشته باشید.

مراقبت هایی که پس از بیوپسی باید آن را رعایت کرد

  • تا صبح روز بعد از انجام این عمل، بهتر است که در تخت خود استراحت کرده تا آزمایشات بطور کامل انجام شوند.
  • تا 2 هفته پس از نمونه برداری نیز، از انجام فعالیت های سنگین مانند ورزش کردن، برداشتن بار سنگین و ... خودداری کنید.

پارگی کلیه چیست؟

پارگی کلیه

یکی از آسیب های مربوط به کلیه، پارگی آن می باشد. بدین صورت که اگر پارگی در بافت کلیه به وجود آید، موجب ایجاد خونریزی و یا نشت ادرار در شکم می شود. اگر در ادرار خود، خون مشاهده کردید، می تواند از علائم پارگی کلیه باشد.

علائم نشان دهنده پارگی کلیه

  • در هنگام لمس عضو، درد احساس کنید.
  • در پهلوی راست و چپ خود درد احساس کنید.
  • در پهلوی خود، آثار کبودی مشاهده کنید.
  • داشتن سرگیجه
  • افت فشار خون

علت های پارگی کلیه

این پارگی در اثر اتفاقات ناگهانی رخ می دهد. برای مثال: حوادثی مانند تصادف و یا سقوط اتومبیل و یا وارد شدن ضربه ای شدید به ناحیه کلیه ها. البته ضربات چاقو و یا تیراندازی هم منجر به پارگی کلیه خواهد شد.

درد و تیر کشیدن کلیه ها نشانه چیست؟

احساس درد در کلیه راست یا چپ هرکدام علل مختلفی می تواند داشته باشد.

علت احساس درد در کلیه راست:

احساس درد در کلیه راست می تواند ناشی از عملکرد نادرست کلیه و یا سایر اعضای مجاور با آن باشد. موارد زیر می توانند موجب ایجاد درد در کلیه راست باشند:

  • وجود سنگ کلیه
  • سرطان کلیه
  • عفونت در مجاری ادراری
  • ترومای کلیه
  • ترومبوز ورید کلیوی

درد در کلیه راست می تواند ناشی از بیماری های شایعی مانند سنگ کلیه و یا عفونت باشد همچنین می تواند خبر از وجود بیماری غیر معمولی مانند سرطان باشد. به همین علت برای تشخیص دقیق باید حتماً از پزشک راهنمایی بگیرید.

علت احساس درد در کلیه چپ:

درد در ناحیه چپ و پایین شکم می تواند ناشی از دیورتیکولیت باشد. دیورتیکول ها از طریق فشار روی روده بزرگ به وجود می آیند که اگر پاره شوند، باعث ایجاد عفونت در کلیه می شوند.

اما اگر دردی را در انتهای روده بزرگ خود حس کردید یا برای خانم ها که محل قرارگیری تخمدان آن ها است، جای نگرانی نیست و طی چند روز این درد برطرف خواهد شد.

کیست کلیه چیست؟

کیست کلیه چیست؟

کیست های کلیه، کیسه های گرد مایع هستند که روی یا داخل کلیه ها ایجاد می شوند. کیست کلیه می تواند اختلالات جدی در بدن به وجود بیاورد و منجر به عملکرد نادرست کلیه شود. اما معمولاً کیست های کلیه نوع ساده آن هستند و کیست های غیر سرطانی به ندرت عوارض ایجاد می کنند.

تورم کلیه چیست؟

اصطلاح هیدرونفروز، متورم شدن کلیه در اثر تجمع ادرار است. این موضوع زمانی اتفاق می افتد که ادرار نمی تواند از کلیه به مثانه بر اثر انسداد خارج شود. هیدرونفروز می تواند در یک یا هر دو کلیه رخ دهد. وظیفه اصلی دستگاه ادراری، دفع مواد زائد و مایعات از بدن است.

 

 

مقالات مشابه

چرا برخی افراد زیر چشم خود گودی دارند؟
مدت زمان مطالعه : ۶ دقیقه

چرا برخی افراد زیر چشم خود گودی دارند؟

موارد مختلفی از جمله انواع آلرژی ها می توانند یکی از شایع ترین علت های گودی زیر چشم باشند، ...

عمل پی آر کی (prk) را بشناسیم
مدت زمان مطالعه : ۷ دقیقه

عمل پی آر کی (prk) را بشناسیم

عمل پی آر کی مخفف فتورفراکتیو کراتکتومی (PRK) است. در این نوع عمل لایه نازکی از قرینه بردا ...

وسواس فکری و عملی (OCD) دقیقا چیست ؟
مدت زمان مطالعه : ۴ دقیقه

وسواس فکری و عملی (OCD) دقیقا چیست ؟

آیا می دانید که وسواس فکری چیست و چطور درمان می شود؟ شاید تا به حال در مورد وسواس شنیده با ...

آیا کاهش وزن باعث ریزش موهای شما می شود؟
مدت زمان مطالعه : ۷ دقیقه

آیا کاهش وزن باعث ریزش موهای شما می شود؟

اضافه وزن یکی از مشکلاتی است که که بسیاری از افراد سعی می کنند با استفاده از رژیم لاغری و ...

آگهی‌ها
علاقه‌مندی
درج آگهی
کاربری
لوگو وب سایت دارو و درمان