دارو و درمان مجله سلامت مقالات دارو و درمان

اسکوپوفوبیا(ترس از زل زدن) چیست؟

آیا می دانید که ترس از زل زدن یا اسکوپوفوبیا چیست و چه افرادی به این نوع ترس مبتلا هستند؟ آیا می دانید این افراد با چه مشکلاتی در زندگی خود روبرو می شوند و چگونه می توان این گونه ترس ها را با روش های درمان شناختی برطرف نمود؟

ما در این متن قصد داریم تا در مورد نگاه کردن دیگران و یا زل زدن آنها و مشکلاتی که عده ای با این امر طبیعی دارند نکاتی را بیان کنیم تا بهتر بتوانید با اسکوپوفوبیا آشنا شوید و دلایل به وجود آمدن آن را بدانید.

امیدواریم مطالبی که در ادامه برای شما بیان خواهد شد سودمند بوده و بتواند شما را با یکی از مشکلات عده ای از افراد جامعه که می تواند در زمان حضور آنها در اجتماع خود را بروز دهد، بیشتر آشنا کند. برای اطلاعات جامع می توانید از سایت دارو و درمان استفاده نمایید.

اسکوپوفوبیا چیست؟

اسکوپوفوبیا چیست؟

اسکوپوفوبیا کلمه ای انگلیسی می باشد که متشکل از دو کلمه اسکوپو و فوبیا می باشد. هر یک از این کلمات معانی خاص خود را دارند که با آشنایی با آنها خواهید توانست به معنی این واژه پی ببرید.

اسکوپو در واقع به معنی در تمرکز نگاه دیگران قرار گرفتن است و فوبیا نیز یکی از واژه هایی است که به ترس بیش از حد گفته می شود و می تواند به هر گونه رفتاری که ناشی از ترس از اشیا و یا افکار و ایده ها باشد اطلاق شود.ترکیب این دو واژه به معنی ترس بیش از حد قرار گرفتن در مرکز توجه دیگران می باشد که در فارسی می توان آن را به ترس از زل زدن تعبیر نمود.

شاید خود شما هم در هنگام حضور در مراسم‌ها و یا در مواقع خاص ترس آن را داشته باشید که با حضور در اجتماع رفتار شما درست نباشد و یا این که در ظاهر شما مشکلی وجود داشته باشد.

این ترس ها در مواقع خاص برای همه ممکن است که وجود داشته باشند و شاید عادی باشند. اما در صورتی که ترس از حضور در اجتماع بیش از حد باشد به آن نوعی فوبیا گفته می شود که ممکن است نیاز به درمان داشته باشد. لازم است در این بخش به این نکته هم اشاره کنیم که اسکوپوفوبیا می تواند از فردی به فرد دیگر در شدت بروز خود تفاوت داشته باشد.

چه کسانی به اسکوپوفوبیا مبتلا هستند؟

مبتلا به اسکوپوفوبیا

اگر چه می توان این مشکل را در بسیاری از بیماران دید که به مشکلات روانی دیگر نیز مبتلا هستند، اما به طور کلی نمی توان گفت که چه کسانی به اسکوپوفوبیا مبتلا می شوند.

افرادی که دچار اضطراب بیش از حد برای حضور در اجتماع هستند به احتمال بسیار زیاد ممکن است که از ترس زل زدن دیگران و قرار گرفتن در کانون توجه علاقه ای به حضور در اجتماع نداشته باشند و یا این که اختلالات مرتبط با اوتیسم می تواند یکی از عوامل به وجود آورنده اسکوپوفوبیا باشد. اما با این وجود نمی توان به طور کلی گروه خاصی را در معرض ابتلا به این مشکل دانست.

بر اساس مطالعات انجام شده توسط مراکز علمی که به کنترل و پیشگیری از بیماری های CDC فعالیت می کنند مشخص شده است ، کسانی که به اختلالات عصبی مبتلا هستند ممکن است که بیشتر از حضور در اجتماع ترس داشته باشند.

افراد دیگری هم هستند که به مشکل صرع مبتلا هستند و بنا به دلایلی ممکن است که از حضور در اجتماع ترس داشته باشند و بیشتر در معرض ابتلا به اسکوپوفوبیا قرار داشته باشند.

اگر چه در کلیه این موارد وجود بیماری های زمینه ای را می توان عامل به وجود امدن ترس در این افراد برای حضور در اجتماع دانست. اما در مواردی هم حساسیت بیش از حد افراد می تواند از دلایل ابتلا به اسکوپوفوبیا شمرده شود.

سایر دلایل ابتلا به اسکوپوفوبیا یا ترس از زل زدن چیست؟

دلایل دیگر اسکوپوفوبیا

ممکن است افرادی در دوران کودکی به شدت مورد تمسخر قرارگرفته باشند و یا این که بنا به مشکلات مالی و یا سایر مشکلات خانوادگی در کانون توجه اجتماع قرار داشته باشند. این افراد ممکن است که در معرض ابتلا به اسکوپوفوبیا و یا ترس از زل زدن قرار بگیرند.

البته دلایل دیگری مانند وقوع سوانح رانندگی و یا حوادث ناخواسته که منجر به نقص عضو در فرد می شوند و یا باعث تغییراتی در زیبایی ظاهری افراد می شوند نیز از دلایلی محسوب می شوند که ممکن است فرد را از حضور در اجتماع بترسانند.

در صورتی که این ترس بیش از حد شود نیاز به کنترل و درمان دارد تا زندگی عادی فرد را با اختلال روبرو نکند. باز هم باید در این بخش تاکید کنیم که ترس های منطقی که بسیاری از ما برای حضور در مراسم خاص و یا در موقعیت های ویژه برای حضور در اجتماع داریم در گروه اختلالات مرتبط با این مشکل روانی قرار نمی گیرند.

علائم اسکوپوفوبیا یا ترس از زل زدن چیست؟

علائم اسکوپوفوبیا

با توجه به آنچه تا به حال گفته شده است به طور حتم مهم ترین علامت این مشکل را می دانید (که همان ترس بیش از حد از حضور در جامعه و قرار گرفتن در معرض نگاه دیگران می باشد). اما این تنها علامتی نیست که برای اسکوپوفوبیا می توان برشمرد.

مشکلاتی مانند نگرانی بیش از حد در هنگام تنهایی، که به دلیل ترس از قرار گرفتن در موقعیت های ناخواسته است از جمله مهم ترین آنها می باشد که می تواند فرد را حتی هنگامی که در جامعه حضور ندارد آزار دهد.

این علائم می تواند با علائم فیزیکی نیز همراه باشد که از جمله آنها ابتلا به تپش قلب است. لرزش بدن در هنگام حضور در اجتماع را می توان از دیگر نشانه هایی دانست که به شما تفهیم می‌کند فردی مبتلا به این عارضه است.

خجالت زدگی و یا سرخ شدن صورت از جمله علائم دیگری هستند که باعث جلب توجه بیشتر اطرافیان شما خواهند شد (و ممکن است با تعریق شدید بدن همراه باشد).

سایر علائم اسکوپوفوبیا یا ترس از زل زدن چیست؟

دیگر علائم اسکوپوفوبیا

جالب است بدانید که ترس در صورتی که با سرخ شدن صورت همراه باشد می تواند به دلیل مشکل دیگری (که با نام اریتروفوبیا شناخته می شود) باشد..

در این حالت فرد هم از حضور در اجتماع واهمه دارد و هم می ترسد که در اثر حضور وتوجه دیگران به طور ناخواسته سرخ شود.

علاوه بر موارد بیان شده مواردی مانند خشکی دهان در افراد مبتلا دیده می شود. این افراد در تمرکز حواس خود با مشکل روبرو هستند و به خصوص در زمانی که ترس آنها بیشتر می شود توانایی کافی در تمرکز حواس خود ندارند.

بی قراری و سایر مشکلات مرتبط با اضطراب بیش از حد مانند سردرد را می توان از جمله علائم دیگر این عارضه برشمرد.

در صورتی که فردی به این مشکل مبتلا باشد در صورت عدم توجه می تواند باعث شود از حضور در کنار خانواده و یا اقوام خود نیز واهمه داشته باشد و به طور حتم برای جلوگیری از مشکلات حادتر نیاز به پیشگیری خواهد بود.

چگونه اسکوپوفوبیا در زندگی واقعی بر شما تأثیر می گذارد؟

تأثیر اسکوپوفوبیا در زندگی

همه افراد باید زندگی خود را با تحصیل و یافتن شغل مناسب به طور عادی طی کنند و در صورتی که کسی از حضور در جامعه واهمه داشته باشد این می تواند بر روند زندگی عادی او تأثیر بسیار بدی بر جا بگذارد.

در مراحل اولیه برای مثال می توان عدم لذت بردن از بودن در کنار دوستان و آشنایان و حتی خانواده را از جمله مشکلاتی دانست که در صورت ابتلای فرد به اسکوپوفوبیا با ترس از زل زدن به وجود می آید.

اما همان طور که گفته شد مشکلاتی که برای ادامه تحصیل این افراد به وجود خواهد آمد تاثیرات بسیار بدتری را از خود به جا خواهد گذاشت که در صورت ادامه دار بودن این مشکلات می تواند یافتن شغل مناسب و گذران زندگی را برای این گونه افراد غیر ممکن کند.

پرهیز از سفر کردن و یا عدم علاقه به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی را می توان از مشکلات دیگری ذکر کرد که در مقیاس کوچک تر زندگی فرد را تحت تاثیر قرار خواهند داد.

علت به وجود امدن اسکوپوفوبیا یا ترس از زل زدن چیست؟

علت بوجود آمدن اسکوپوفوبیا

در بخش های قبل ضمن بیان افرادی که بیشتر در معرض ابتلا به اسکوپوفوبیا یا ترس از زل زدن قرار دارند اشاره ای به علل به وجود آمدن آن نمودیم. در این بخش به طور لیست وار اشاره ای به این دلایل خواهیم نمود:

  • وقایع ناخواسته و مشکلات احتمالی که افراد در طول زندگی با آن روبرو می شوند و ممکن است که توجه دیگران را به آنها جلب کند از جمله دلایل به وجود آورنده اسکوپوفوبیا هستند.
  •  افرادی که در دوران کودکی خود به دلیل وضع ظاهری خود تمسخر شده اند و یا با استفاده از الفاظ رکیک و ادبیات نادرست مورد خطاب قرار گرفته اند در بزرگسالی با احتمال بیشتری از حضور در اجتماع ترس خواهند داشت.
  • دوره نوجوانی از جمله دوران هایی است که آگاهی افراد نسبت به وقایع پیرامون آنها بیشتر می شود و حساسیت های بیشتری در ارتباط با دیدگاه دیگران در ارتباط با خود خواهند داشت که زمینه را برای بروز این مشکلات فراهم خواهد نمود.

البته در این حالت احساسات دوره نوجوانی و دوران بلوغ به طور عادی فروکش خواهند کرد. اما در صورتی که فرد با ورود به دوره جوانی باز هم این مشکلات را داشته باشد باید به طور جدی در مورد دلیل به وجود آمدن این مشکل و انجام پیشگیری های لازم اقدامی صورت پذیرد.

لازم به ذکر است که عوامل دیگری هم هستند که باعث ابتلای فرد به اسکوپو فوبیا می شوند که در بخش های قبل مورد اشاره قرار گرفتند.

درمان اسکوپوفوبیا یا ترس از زل زدن چگونه صورت خواهد گرفت؟

درمان اسکوپوفوبیا

شاید برای شما جالب باشد که بیش از ده درصد افراد بزرگسال در جامعه با ترس از حضور در جامعه روبرو هستند که این آمار با توجه به مطالعات انجام شده به اثبات رسیده است. برای بسیاری از این افراد تلاش برای استفاده از روش های روان شناختی خواهد توانست کمک زیادی به حل مشکل ذکر شده کرده و آنها را برای حضور سالم در اجتماع آماده کند.

در موارد حاد مشاوره با یک درمانگر و یا روانشناس می تواند به شما کمک کند تا با بهره گیری از روش های روان درمانی موفق به ریشه یابی مشکلات به وجود آمده شوید و پس از یافتن ریشه به وجود آمدن این مشکلات به مرور زمان افکار و یا رفتار خود را در زمان حضور در اجتماع تغییر دهید.

یک متخصص روان درمانی می توان به بیماران کمک کند تا بر ترس خود به مرور زمان غلبه کنند و برای همین است که در صورتی که خود شما به تنهایی امکان ریشه یابی و درمان خود را نداشته باشید بهتر است که به یک متخصص روانشناس مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید:

رایج ترین فوبياهای جهان

همه چیز درباره اسپکتروفوبیا (ترس دیدن خود در آینه)

ترس از اجسام بزرگ (مگالوفوبیا)را بشناسیم

آگورافوبیا یا ترس از شلوغی چیست؟

سینو فوبیا یا ترس از سگ را بشناسید

 

 

علاوه بر این باید بدانید که در مواردی نیاز به مصرف دارو برای از بین بردن علائم این گونه اضطراب ها می باشد. به خصوص در زمانی که این علائم فیزیکی باشند و همان طور که گفته شد اسکوپوفوبیا با علائمی مانند تپش قلب و یا تعریق شدید همراه شده باشند.

 بهترین راه برای درمان اسکوپوفوبیا یا ترس از زل زدن چیست؟

ما در بخش قبل روش هایی را برای درمان ترس از حضور در اجتماع به دلیل ابتلا به اسکوپوفوبیا بیان کردیم.

با توجه به این که وجود یا عدم وجود علائم فیزیکی برای انتخاب بهترین پروسه درمانی بسیار مهم خواهند بود به طور کلی نمی توان روش خاصی را برای کنترل و درمان اسکوپوفوبیا یا ترس از زل زدن ذکر نمود.

با این وجود در صورتی که حضور در اجتماع را محرک تشدید علائم این بیماری می دانید بهتر است برای مدت کوتاهی از حضور در اجتماع امتناع کنید.

در این مدت سعی کنید ریشه های مشکل را یافته و خود را برای حضور هر چه سریع تر در اجتماع آماده کنید.

زیرا عدم حضور در اجتماع برای مدت طولانی می تواند زندگی شما را با اختلال روبرو کند.

به طور کلی بهترین راه برای درمان اسکوپوفوبیا مواجه درمانی و استفاده از کمک گرفتن از دوستان و خانواده یا حامیان شما در بین افراد خانواده می باشد. 

مقالات مشابه

کلاسترو فوبیا یا تنگنا هراسی از کجا می آید؟
مدت زمان مطالعه : ۳ دقیقه

کلاسترو فوبیا یا تنگنا هراسی از کجا می آ ...

آیا می دانید که کلاسترو فوبیا و یا تنگناهراسی چیست و بیشتر در چه افرادی دیده می شود؟ آیا ب ...

برای درمان لاغری(کاهش وزن) به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
مدت زمان مطالعه : ۶ دقیقه

برای درمان لاغری(کاهش وزن) به چه پزشکی م ...

آیا می دانید که برای درمان لاغری باید به چه پزشکی مراجعه کنیم و آیا فکر می کنید که در صورت ...

موثرترین درمان برای کمردرد چیست؟
مدت زمان مطالعه : ۸ دقیقه

موثرترین درمان برای کمردرد چیست؟

بسیاری از افراد با توجه به نوع و شدت درد خود می پرسند که برای کمردرد خود به چه دکتری مراجع ...

کار سیاهدانه و عسل چیست؟
مدت زمان مطالعه : ۲ دقیقه

کار سیاهدانه و عسل چیست؟

به مخلوط سیاه‌دانه و عسل دوسین می گویند. از داروهای ساده و در عین حال مؤثری هست که از ...

آگهی‌ها
علاقه‌مندی
درج آگهی
کاربری
لوگو وب سایت دارو و درمان